Shoptips van Laila (@japandi.interior) voor de Japandi badkamer
Misschien heb je het al eens voorbij zien komen of ben je er al helemaal weg van: de Japandi stijl. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een blend tussen de Japanse en Scandinavische stijl. De stijl kenmerkt zich onder andere door een rustige uitstraling en het combineren van diverse vormen en texturen. Een prachtige stijl voor de badkamer. Wil je weten hoe? Laila Rietbergen, van het Instagram-account @japandi.interior, geeft in dit artikel shoptips om (elementen uit) de Japandi stijl naar je badkamer te halen.
SHOPTIP 1
NATUURLIJKE MATERIALEN
De Japanse en Scandinavische stijl hebben beide een connectie met en liefde voor de natuur. Dit zie je terug in de Japandi stijl door het gebruik van verschillende natuurlijke materialen. Om je badkamer een Japandi stijl te geven is het dan ook goed om te kiezen voor natuurlijke materialen als natuursteen en hout.
Hout
Vaak krijg ik de vraag of echt hout in de badkamer mogelijk is. Het korte antwoord daarop is: ja. Zie bijvoorbeeld het houten krukje en de houten badplank in de badkamer op de foto. Ook zijn er prachtige badkamermeubels van echt hout. Hierin is het wel belangrijk om je te laten adviseren voor het gebruik en onderhoud. Want een echt houten meubel in de badkamer vergt net iets meer onderhoud dan een exemplaar in een houtlook.
Naast houten meubels kun je ook kiezen voor keramische houtlook tegels. Deze zijn naast erg mooi, ook heel praktisch omdat ze te combineren zijn met vloerverwarming.
Natuursteen
Natuursteen zie je ook veel binnen de Japandi stijl. Dit materiaal is perfect om toe te passen in de badkamer. Voor een subtiele touch kun je natuursteen in de accessoires terug laten komen. Denk aan een mooie tray of een zeepschaaltje. Of kies bijvoorbeeld voor een prachtige natuurstenen wastafel of waskom in de badkamer.
SHOPTIP 2
LIJNENSPEL EN VORMEN
Kleur is zeker niet de enige manier om te zorgen voor contrast en spanning in de badkamer. In de Japandi stijl wordt er veel gebruikgemaakt van een combinatie van verschillende vormen, (natuurlijke) materialen en structuren. In onderstaande badkamer zorgen de tegels en het meubel voor de rechte lijnen en onder andere de kranen en spiegel hebben ronde vormen. Zo wordt er op een subtiele manier contrast aangebracht.
Spelen met vormen
In de badkamer zal je altijd verschillende horizontale en verticale lijnen hebben. Soms heb je hier weinig invloed op zoals bijvoorbeeld het raam, het plafond of de deur. Wanneer tegels rechthoekig zijn, heb je de optie om ze horizontaal of verticaal te plaatsen. Met deze keuze heb je invloed op de uitstraling van de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een hoog plafond en wil je dit accentueren? Dan kan je kiezen voor een tegel met lijnenstructuur en door deze verticaal te plaatsen leg je de nadruk op de hoogte van de ruimte.
Japandi in jouw badkamer?
Kom naar één van onze showrooms en laat je inspireren en adviseren door onze verkoopadviseurs.
SHOPTIP 3
RUST EN EEN SPA-GEVOEL
De badkamer is een ruimte die je niet elke week opnieuw aanpakt. Des te belangrijker om goed na te denken en je te laten adviseren over het ontwerp van jouw droombadkamer. Het klinkt misschien een beetje saai, maar het bepalen van de verschillende functies is naar mijn idee stap één in het ontwerp. Hierbij hoort ook het bepalen van de benodigde opbergruimte. Genoeg opbergruimte in de badkamer is belangrijk als je graag rust en een spa gevoel wilt in de badkamer. Graag noem ik als richtlijn de 80/20 regel. Dit houdt in dat 80% van de spullen uit het zicht blijft en 20% zichtbaar is.
Zorg voor voldoende opbergruimte
In deze badkamer zie je dat er gekozen is voor een badkamermeubel met een dubbele wastafel van 140 cm breed. Hierdoor heb je ruimte om spullen buiten het zicht op te bergen. Mocht je daarnaast nog extra opbergruimte nodig hebben, dan zijn er vaak in dezelfde stijl ook bijpassende kolomkasten. Naast ruimte om spullen op te bergen buiten het zicht zijn in deze badkamer ook meerdere “pronk plekken” gecreëerd zoals de inbouwnisjes en het randje boven het bad. Deze zijn ideaal om wat mooie accessoires in neer te zetten.
Meer Japandi in de badkamer?
Eerder vertelde Laila ons al over het ontstaan van de Japandi stijl en maakte ze vier prachtige moodboards met verschillende Sawiday producten. Hierbij liet ze de diversiteit van de Japandi stijl zien. Benieuwd? Hier lees je de blog terug.
SHOPTIP 4
ACCESSOIRES EN DECORATIE IN DE BADKAMER
Nadat je nieuwe badkamer is uitgekozen en je er bijna van kunt gaan genieten adviseer ik om ook bewust te kijken naar passende accessoires en decoratie. Dit wordt naar mijn idee nog wel eens onderschat, maar de ‘laatste puntjes op de i’ hebben veel invloed en kunnen echt afbreuk doen aan je prachtige nieuwe badkamer. Hierbij deel ik graag een aantal shoptips om jouw badkamer echt af te maken.
Badtextiel
Makkelijk gezegd kun je met badtextiel twee kanten op. Een kleur die helemaal blendt in het ontwerp of een contrasterende kleur/patroon. Uiteraard is er geen goed of fout hierin. Mocht je het leuk vinden om een beetje ‘spanning en contrast’ toe te voegen is de laatste optie een goede manier.
Douchegel, shampoo en zeepflessen
Grote kans dat de verpakkingen van jouw favoriete merk shampoo en douchegel niet per se aansluiten bij de stijl van je badkamer. Je kunt deze producten overgieten in mooie flessen, bijvoorbeeld in de glazen flessen van Wellmark.
Op de wastafel
Heb je een aantal items die je graag altijd bij de hand op de wastafel hebt staan? Als je niet uitkijkt kan dit druk ogen. Daarom is het een goed idee om deze spullen in dezelfde stijl te kiezen en te clusteren, bijvoorbeeld op een marmeren schaal.
Sfeer en geur in de badkamer
Naast de look van je badkamer heeft de geur van de ruimte ook invloed op hoe je je voelt in de ruimte. Geurstokjes en (geur)kaarsen zijn dan een fijne keuze.
Laatste tip van Laila
"Het is leuk en handig om een moodboard te maken, bijvoorbeeld op Pinterest. Dit kan je helpen om de sfeer en stijl te bepalen voor je badkamer. Kijk bijvoorbeeld op de inspiratie-pagina van Sawiday voor veel mooie inspiratiebeelden van badkamers en toiletruimtes. Idealiter maak je het moodboard niet op één dag, maar kijk je hier af en toe naar en voeg je dingen toe of verwijder je juist beelden. Dit zodat het niet maar een momentopname is."
Over de auteur(s)
Laila Rietbergen
van
Japandi.interior
Japandi-expert
De Nederlandse Laila deelt via haar Instagram-account @japandi.interior inspiratie over de Japandi (life)style met haar meer dan 500.000 internationale volgers. Haar koffietafelboek, Japandi Living, staat vol met inspirerende beelden van verschillende ruimtes in huis, waaronder badkamers, en daarnaast ook praktische tips over hoe je de stijl in huis kan brengen.