Wc rol ophangen, de juiste manier
Een vraag die al decennia huishoudens verdeelt: hoort de wc-rol nu voorlangs of achterlangs te hangen? Toiletpapier wordt jammer genoeg niet geleverd met een handleiding, dus het ophangen ervan is volledig aan jou. Maar hoe maak je de juiste keuze? Er zijn verrassend veel statistieken, gewoontes en zelfs psychologische trekjes die meespelen. We zetten alle feiten op een rij zodat je voortaan met volle overtuiging je wc-rol correct ophangt.
WC-papier voor of achter: een paar cijfers
- 50% van de mensen let op hoe de wc-rol hangt op de toiletrolhouder.
- 20% van de mensen draait de rol om als die in de ‘verkeerde’ richting hangt.
- 1 op de 5 mensen ergert zich als de rol verkeerd hangt. Mannen raken hierover doorgaans sneller geïrriteerd dan vrouwen.

WC-rol voorlangs ophangen
Voordelen
- Makkelijker om het juiste aantal velletjes te nemen.
- Minder kans dat je knokkels langs de muur schuren of dat bacteriën zich verspreiden.
- Duidelijk zichtbaar en makkelijk te grijpen.
70% van de mensen verkiest deze methode.
Persoonlijkheidstrekjes:
- Georganiseerd
- Dominant
- Wil graag controle houden
WC-rol achterlangs ophangen
Voordelen
- Minder kans dat de rol per ongeluk afrolt, bijvoorbeeld in een caravan of camper.
- Je kat of kind heeft minder kans om de rol helemaal af te rollen.
- Het oogt netter en strakker.
30% van de mensen geeft de voorkeur aan deze methode
Persoonlijkheidstrekjes:
- Creatief
- Kalm
- Betrouwbaar

Meer weetjes over toiletpapier
Weet jij waar de meeste bacteriën te vinden zijn op het toilet? Wij wel! Lees hieronder alle wc weetjes en toiletpapier feitjes.
- Toiletpapier werd in 1857 uitgevonden door de Amerikaan Joseph Gayetty, maar het werd geen succes. Amerikanen gaven toen nog de voorkeur aan oud papier om hun achterwerk schoon te maken.
- Belgen gebruiken gemiddeld 8,5 velletjes per toiletbezoek. Over een heel leven zijn dat maar liefst 22.000 rollen.
- De meeste bacteriën in het toilet zitten niet op de wc-bril of de pot, maar op de spoelknop, het kraantje, de lichtschakelaar en de deurklink.
- Ongeveer 65 procent van de Belgen neemt rustig de tijd voor het grote werk (meer dan vier minuten). Zo’n 6,5 procent is binnen de minuut al klaar.


- Per dag wordt wereldwijd ongeveer 22.000 kilometer aan toiletpapier doorgespoeld – dat is meer dan de afstand van Brussel tot Sydney.
- Mannen gaan gemiddeld vijf keer per dag naar het toilet en doen daar ongeveer 31,7 seconden over. Vrouwen nemen er meer de tijd voor: gemiddeld 137 seconden.
- Tijdens de middeleeuwen werd urine als waardevol beschouwd. Monniken verzamelden het in grote vaten omdat de ammoniak in urine werd gebruikt bij het looien van leer en het fixeren van kleurstoffen.
- 70 procent van de mensen hangt de rol op met het losse velletje aan de voorkant, terwijl 30 procent het velletje tegen de muur laat hangen.
- Toiletpapier wordt trouwens niet alleen gebruikt voor het toiletbezoek. Ook het snuiten van de neus en het verwijderen van make-up zijn populaire toepassingen.
- Gemiddeld zitten we 50 minuten per week op het toilet – dat komt neer op zo’n 43 uur per jaar. In een mensenleven brengen we tussen de één en drie jaar door op het toilet. Mensen met darmproblemen spenderen er nog meer tijd.


- Het gebruik van toiletpapier verschilt per land. Een Spanjaard gebruikt bijvoorbeeld de helft minder velletjes dan een Duitser, terwijl een Zweed dubbel zoveel gebruikt.
- In Singapore riskeer je een boete als je een openbaar toilet niet doorspoelt.
Hoe hang jij je wc-rol voortaan op?
Nu je alle feiten en statistieken kent, kun je met overtuiging bepalen hoe jouw wc-rol moet hangen. Ga je voor praktisch gemak of netheid? Of laat je het afhangen van je humeur?
Nog geen wc-rolhouder? Neem een kijkje in ons assortiment toiletaccessoires en ontdek welke stijl het beste bij jouw badkamer past.
Heb je nog geen wc-rolhouder? Neem dan eens een kijkje op onze pagina met wc-accessiores! Of bekijk hieronder een selectie van onze toiletrolhouders.