Prijsverschil en kosten bij tegels voor de badkamer
Tegels kunnen enorm verschillen in prijs. Daarom kan het lastig zijn om vooraf een berekening te maken voor de kosten van tegels voor de badkamer. Om je te kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze leggen we hieronder uit waarom de ene tegel goedkoper is en de andere juist duurder. Dit helpt je om een beter beeld te vormen bij de kosten van tegels voor de badkamer.
Materiaal beïnvloedt de prijs van tegels
Het materiaal bepaalt vaak de prijs van een tegel. Tegels van natuursteen zijn bijvoorbeeld duurder dan keramische tegels of Porcellanata tegels. Tegels van natuursteen zijn vaak kwetsbaarder en zwaarder dan keramische tegels, waardoor ze niet alleen duurder in aanschaf zijn, maar ook duurder om te laten plaatsen. Want door deze eigenschappen heeft de tegelzetter er ook meer werk aan.
Keramische tegels kunnen kosten drukken
Keramische tegels zijn daarom vaak een budgetvriendelijkere optie. Die ook met de mooiste natuursteenlook beschikbaar zijn. Goedkoper betekent gelukkig niet dat deze tegels slechter zijn. Keramische en Porcellanata tegels zijn juist een goede duurzame optie. Deze tegels hebben als voordeel dat ze slijtvast zijn: krassen en vlekken hebben er geen schijn van kans op. De tegels nemen verder geen vocht op, waardoor ze perfect zijn voor in de badkamer.
Invloed van productieproces op de kosten van tegels
Het productieproces heeft een grote invloed op de uiteindelijke prijs van een tegel. Zo zijn echte handgemaakte tegels bijvoorbeeld duurder dan tegels die machinaal gemaakt zijn. Als je op zoek bent naar tegels met een handgemaakt uitstraling zijn daar gelukkig ook veel goedkopere opties voor. Tegenwoordig zijn er veel handvorm tegels die een authentieke uitstraling hebben door een licht golvend oppervlak en een kleurverschil. Doordat deze tegels met een machine gemaakt zijn scheelt dat flink in de kosten.
Prijsverschil machinaal geproduceerde tegels
Maar ook deze machinaal vervaardigde tegels kennen een prijsverschil. Dit verschil wordt veroorzaakt door de gebruikte techniek. Bij een goedkopere tegel is door het drukproces de kans bijvoorbeeld groter dat een print of structuur zich vaker herhaalt. Als er een digitaal printproces bij komt kijken is er meer variatie mogelijk. Maar hier betaal je vaak weer meer voor.
Afwerking van tegels ook van invloed op de prijs
Ook de afwerking van duurdere tegels verschilt van goedkopere tegels. Goedkopere tegels zijn niet slecht afgewerkt, maar er is minder gelet op kleine details. Denk bijvoorbeeld aan geglazuurde zijkanten van de tegel. Hierdoor kun je deze aan de rand van een nis, of in een hoek plaatsen en is de zichtbare zijkant van de tegel ook mooi afgewerkt. Ook kun je denken aan speciale tegels als houtlook. De duurdere varianten hiervan zijn gedetailleerder afgewerkt, waardoor ze nog minder van echt te onderscheiden zijn.
Tegels met een toplaag vaak goedkoper
Ook zijn sommige tegels door en door van dezelfde kleur, terwijl andere tegels alleen een gekleurde bovenlaag hebben. Tegels die door en door dezelfde kleur hebben zijn vaak duurder dan tegels waarvan de binnenkant een andere kleur heeft. Dit verschil merk je vooral als er een stukje tegel afbreekt als er iets zwaars op valt.
Advies over de kosten van tegels voor de badkamer
De prijs van een tegel is dus afhankelijk van materiaal, productieproces en afwerking. Heb je meer informatie nodig over tegels? Kom dan eens langs in één van onze showrooms. Daar vind je een grote selectie aan de mooiste tegels (in verschillende prijsklassen). Ook staan onze verkoopadviseurs daar voor je klaar om te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw badkamer, toilet of keuken.