Duurzame badkamer; zo bespaar je op water en gas
Voel jij ook het geld van je bankrekening stromen bij elke douchebeurt die je neemt? We kennen natuurlijk allemaal de tips om korter te douchen en de verwarming lager te zetten. Want een duurzame badkamer is gunstig voor jouw portemonnee en voor het milieu. Maar hoe kun je de badkamer zo aanpakken dat je niet hoeft na te denken over geld besparen? In dit artikel leggen we je uit hoe je bespaart op water en gas. Onze eerste hint: het meeste bespaar je onder de douche.
Zo bespaar je geld in de badkamer
De makkelijkste manier om geld te besparen in de badkamer is door je waterverbruik en gasverbruik te verminderen. Gelukkig zijn daar speciale waterbesparende kranen voor. Er zijn waterbesparende wastafelkranen en douchekranen. Maar het meeste voordeel zul je waarschijnlijk halen uit de waterbesparende douche, omdat deze vaak langer aan staat dan een wastafelkraan. Door te besparen op warm water onder de douche zul je besparen op water én op gas, omdat er minder water hoeft te worden verwarmd. Daarnaast kun je energie besparen op de verwarming in de badkamer, door voor zuinig verwarmen te kiezen met een elektrische radiator.
Waterverbruik onder de douche
De douche is de perfecte plek om te besparen op water en energie. Een thermostatische douchekraan is daar een goed voorbeeld van. Deze kraan zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen. Daarmee verspil je minder water terwijl je wacht tot het water warm wordt. Wil je nog meer gas besparen? Zet de kraan dan eens een graadje lager.
Waterbesparende douchekop
Nog meer water bespaar je als je er een waterbesparende douchekop bij neemt. Bij dit type douchekop wordt er lucht aan de stroom water toegevoegd. Hierdoor komt er minder water uit de douche. Dit betekent gelukkig niet dat je onder een miezerig straaltje moet douchen. Waterbesparende douches geven namelijk gewoon een mooie straal waar je heerlijk onder kunt genieten.
Doordat er lucht aan het water wordt toegevoegd komt er minder water door de kraan. Dit voordeel zie je terug in de energiekosten, doordat je ook bespaart op warm water. Een gemiddeld huishouden bespaart met een waterbesparende douchekop jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 kubieke meter gas. Wil jij nu ook het waterverbruik onder de douche verminderen? Bekijk dan eens ons aanbod waterbesparende kranen.
Water besparen op de wc
Met iets simpels als de wc doortrekken valt ook al genoeg te besparen. Want eigenlijk spoel je prima drinkwater door het toilet, wat natuurlijk zonde is. Gebruik daarom de bedieningsplaat met de twee knoppen op de juiste manier. Gebruik de kleine knop voor de kleine boodschap en de grote knop voor de grote boodschap.
Zuinig verwarmen in de badkamer
Naast besparen op water kun je ook de verwarming in de badkamer verduurzamen. Je bent namelijk niet constant in de badkamer te vinden. Zonde dus om deze de hele dag te verwarmen. De badkamer kun je daardoor op een zuinige manier verwarmen. Hiermee kun je je gasverbruik verminderen en dat zul je terugzien op de gasrekening.
Kies in plaats van voor een standaard radiator die je de hele dag laat branden, voor een elektrische radiator die je alleen aan zet als je deze nodig hebt. Een elektrische radiator warmt de badkamer al in een kwartier op. Dus als je een elektrische radiator met klokthermostaat of app kiest, kun je instellen wanneer de radiator warm wordt. Zo heb je op elk gewenst moment een warme badkamer, zonder dat de radiator daarvoor de hele dag aan hoeft te staan. Hiermee kun je flink wat energie besparen op de verwarming van de badkamer. Als je zonnepanelen hebt is de winst natuurlijk al helemaal groot. Een alternatief is een elektrische kachel.
Let op
Belangrijke opmerking hierbij is dat elektriciteit dan wel goedkoper is dan gas. Maar elektrische radiatoren verbruiken erg veel energie. Wanneer je de elektrische radiator de hele dag aan laat staan zal je energierekening omhoog schieten. Maar gebruik je hem alleen wanneer dat nodig is, dan ben je wel voordelig uit.
Radiator ombouwen
Heb je al een verticale radiator die niet elektrisch is? Dan is het mogelijk dat je deze met een verwarmingselement om kunt bouwen tot een elektrische radiator. Zo hoef je geen hele nieuwe radiator aan te schaffen. Check hiervoor eerst de mogelijkheden bij je installateur.
Meer weten over duurzame badkamers?
Dit waren onze tips om eenvoudig geld te besparen in de badkamer en zo je badkamer te verduurzamen. Heb je nog vragen of wil je investeren in een duurzame badkamer? Kom dan langs in een van onze showrooms en laat je inspireren!