Duurzame badkameroplossingen
Ga je een nieuwe badkamer kopen of je bestaande badkamer vernieuwen? Overweeg dan ook hoe je deze ruimte duurzamer kunt maken. Duurzaamheid draait niet alleen om het beschermen van de aarde, maar ook om slim investeren en besparen. Met een duurzame badkamer verlaag je je water- en energieverbruik, wat zorgt voor lagere vaste lasten en een badkamer die een stuk langer meegaat!
Of je nu kleine aanpassingen wilt doen of een grote renovatie op de planning hebt staan, er zijn veel manieren om je badkamer milieuvriendelijker te maken. In deze gids lees je hoe je dit kunt doen, passend bij jouw levensstijl én budget.
Belang van een duurzame badkamer
Duurzaamheid is een belangrijk maatschappelijk thema, en terecht, want klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens en dier. Door je badkamer te verduurzamen, help je het milieu én jezelf. Hieronder zetten we de voordelen op een rij.
Voordelen voor het milieu
Een duurzame badkamer is beter voor het milieu. Het levert namelijk op verschillende manieren besparingen op:
- Minder waterverbruik: Waterbesparende douchekoppen en kranen helpen je water te besparen, zonder in te leveren op comfort. Minder water gebruiken is belangrijk om zoetwatervoorraden te beschermen en druk op waterzuiveringsinstallaties te verminderen.
- Minder energieverbruik en CO2-uitstoot: Energiezuinige verlichting en apparatuur, zoals LED-verlichting of een douche-wtw (warmteterugwinning voor je douche), verminderen het energieverbruik en de CO2-uitstoot van je huishouden. Ideaal voor iedereen die bewust wil leven, of je nu je hele badkamer renoveert of enkel kleine aanpassingen doet.
- Minder grondstoffenverbruik: Kies voor gerecycleerde en duurzame materialen om je milieu-impact te verminderen. Het zorgt voor minder afval en minder vraag naar nieuwe grondstoffen.
Voordelen voor jou
Naast voordelen voor het milieu, heb je ook persoonlijke voordelen van een duurzame badkamer, zoals:
- Kostenbesparing: Een duurzame badkamer is goed voor je portemonnee. Beter isoleren, minder water en energie gebruiken betekent lagere rekeningen.
- Langere levensduur: Duurzame en hoogwaardige materialen, zoals gerecycleerd glas, duurzaam hout of lokaal geproduceerd keramiek, gaan vaak langer mee, waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen. Zo bespaar je kosten op de lange termijn.
- Meer comfort: Moderne, duurzame producten, zoals thermostaatkranen en infraroodpanelen, bieden vaak meer comfort en gemak.
Kleine aanpassingen voor een duurzame badkamer
Wil je jouw badkamer duurzamer maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Gelukkig kun je al veel doen zonder grote verbouwingen. Met onderstaande tips maak je jouw gedrag én badkamer duurzamer en bespaar je meteen geld.
Waterbesparing
Water besparen is een van de makkelijkste manieren om zowel het milieu te helpen als kosten te besparen. Met deze kleine aanpassingen kan je jouw waterverbruik verlagen:
Plaats waterbesparende douchekoppen en kranen
Hiermee kun je jouw waterverbruik met 40% tot 50% verminderen zonder dat je comfort verliest. Een normale douchekop gebruikt 12 tot 15 liter water per minuut, terwijl een waterbesparende douchekop slechts 6 tot 9 liter per minuut gebruikt. Hetzelfde geldt voor waterbesparende kranen: hiermee bespaar je tot wel 50% op je waterverbruik.
Gebruik een waterbesparend opzetstukje
Wil je jouw kranen (nog) niet vervangen, maar wel water besparen? Dan kun je een perlator (ook wel mousseur genoemd) installeren. Dit slimme opzetstukje voegt lucht toe aan de waterstraal, zodat er minder water uit de kraan komt, maar je nog steeds een volle, maar zachtere, straal hebt.
Douche korter
Probeer korter te douchen. Douche bijvoorbeeld maximaal vijf minuten in plaats van tien minuten. Hiermee bespaar je al snel 40 tot 50 liter water per keer.
Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen
Laat je de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen? Niet doen! Door de kraan uit te zetten, bespaar je ongeveer 6 liter water per minuut. Dit kan jaarlijks meer dan 4.000 liter per persoon schelen (bij een gemiddelde tandenpoetsbeurt van 2 minuten).
Repareer lekkende kranen
Laat een lekkende kraan snel repareren. Een druppelende kraan kan tot wel 20 liter water per dag verspillen, dat is zo’n 7.300 liter per jaar. Een kleine reparatie kan je dus veel water en geld besparen.
Energiebesparing
Energie besparen in de badkamer is een eenvoudige manier om je energierekening te verlagen en je impact op het milieu te verminderen. We geven je enkele praktische tips om mee te beginnen!
Schakel over op energiezuinige verlichting
Vervang je oude lampen door LED-lampen. Volgens Milieu Centraal verbruiken LED-lampen tot 80% minder energie dan gloeilampen en gaan ze ook 7,5 keer langer mee. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart ook op je energiekosten.
Doe de verlichting uit als je de badkamer verlaat
Zorg ervoor dat je altijd het licht uitdoet wanneer je de badkamer niet gebruikt. Dit kan jaarlijks tot 20% op je energieverbruik schelen. Je kunt ook overwegen om een licht- of bewegingssensor te installeren. Daarmee gaat het licht vanzelf uit als er niemand in de badkamer is.
Verwarm slim
Zet de verwarming in de badkamer een graadje lager. Dit kan je ongeveer 6% besparen op je energierekening. Het blijft nog steeds comfortabel warm na het douchen of baden.
Maak gebruik van daglicht
Heb je een raam in de badkamer? Maak optimaal gebruik van het daglicht om minder lampen te hoeven gebruiken. Zorg ervoor dat er geen gordijnen of planten voor het raam staan, zodat het licht naar binnen kan schijnen. Kies lichte kleuren voor de muren en vloer, zoals wit of lichtgrijs, om het daglicht te weerkaatsen en de ruimte lichter te maken.
Losse douche-wtw
Een douche-wtw is een systeem dat het warme afvalwater gebruikt om het koude water alvast voor te verwarmen. Je kunt een losse versie van dit systeem op de douchevloer leggen zonder dat je hoeft te verbouwen. Dit bespaart je tot 30% op de energie die nodig is om water op te warmen.
Duurzame producten
Je kunt jouw impact op het milieu verminderen door je koopgedrag aan te passen. Door bewust te kiezen voor milieuvriendelijke badkamerproducten, help je het milieu en het is goed voor je gezondheid.
Kies voor schoonmaakmiddelen met een milieukeurmerk
Gebruik schoonmaakmiddelen voor de badkamer die een milieukeurmerk hebben, zoals het Europese Ecolabel. Deze producten werken net zo goed als gewone schoonmaakmiddelen, maar zijn beter voor het milieu en gezonder voor jou en je gezin. Als je niet zeker weet welke keurmerken milieuvriendelijk zijn, kun je dit opzoeken op de website van de Gids voor duurzame aankopen.
Investeer in duurzaam badtextiel
Koop handdoeken en badmatten van biologisch katoen of bamboe. Deze materialen zijn milieuvriendelijker geproduceerd en gaan langer mee. Door biologisch katoen of bamboe te kiezen, verminder je het gebruik van schadelijke stoffen zoals pesticiden en kunstmest.
Gebruik groene hygiëneproducten
Stap over op biologisch afbreekbare hygiëneproducten, zoals bamboe tandenborstels en tandenstokers. Vermijd producten met microplastics, omdat deze niet afbreken en slecht zijn voor het milieu. Door te kiezen voor hygiëneproducten zonder microplastics of voor herbruikbare opties, help je mee om plasticvervuiling te verminderen.
Milieuvriendelijk toiletpapier
Er zijn verschillende duurzame soorten wc-papier, zoals papier gemaakt van bamboe of gerecycleerd materiaal.
Bamboe-toiletpapier is beter voor het milieu omdat er minder water en chemische stoffen nodig zijn bij de productie, en er hoeven geen bomen gekapt te worden. Bamboe groeit snel en herstelt zichzelf na de oogst. Ook is bamboe-toiletpapier volledig biologisch afbreekbaar. Voor gerecycleerd toiletpapier is 28% tot 70% minder energie en 25% minder water nodig dan bij normaal papier. Het breekt ook sneller af, waardoor de riolering minder belast wordt.
Biologisch afbreekbaar toiletpapier is ook een goede keuze. Het is gemaakt van cellulose, lost snel op en neemt minder ruimte in de riolering in. Dit maakt het ook geschikt voor gebruik in een vermaler of Sanibroyeur, omdat het minder kans op verstoppingen geeft.
Luchtverfrissers en toiletblokjes
Veel luchtverfrissers en toiletblokjes bevatten chemische geurstoffen die geen hygiënische functie hebben. Wil je toch een frisse geur in je badkamer of toilet? Gebruik dan liever natuurlijke luchtverfrissers, zoals etherische oliën of potpourri. Deze zijn veiliger en geven een aangename geur zonder schadelijke chemicaliën.
Afvalvermindering
Minder afval in de badkamer zorgt voor een schonere planeet. Hier zijn een paar eenvoudige tips die je meteen kunt toepassen.
Recycleer lege verpakkingen
Gooi lege flessen van shampoo, conditioner en douchegel in de PMD-zak of -bak. Zo verklein je de hoeveelheid restafval. Zorg ervoor dat de verpakkingen helemaal leeg zijn. Twijfel je of een plastic verpakking in de PMD-zak mag? Controleer dit dan op de website van Fostplus.
Kies producten zonder plastic verpakking
Let bij het kopen van producten op verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn. Dit helpt om minder plastic afval te produceren. Kies bijvoorbeeld voor een zeepblok of shampoobars in plaats van vloeibare zeep in plastic flessen.
Gebruik herbruikbare producten
Stap over op herbruikbare hygiëneproducten zoals wattenschijfjes, wattenstaafjes en scheermessen. Deze gaan langer mee en verminderen de hoeveelheid afval. Herbruikbare wattenschijfjes kunnen bijvoorbeeld honderden wegwerpversies vervangen, en een herbruikbaar scheermes bespaart veel afval én geld.
Grote renovaties
Een badkamerverbouwing is de perfecte kans om duurzame keuzes te maken. Of je nu een compleet nieuwe badkamer wilt of je huidige badkamer wilt opknappen? Door slimme keuzes te maken voor verwarming, materialen, waterbesparing en verlichting, help je zowel het milieu als je portemonnee.
Duurzame verwarmingsopties
Ook al gebruik je de badkamer maar een paar keer per dag, het is slim om tijdens een grote renovatie ook naar de verwarming te kijken. Er zijn verschillende duurzame manieren om je badkamer te verwarmen.
Warmtepomp
Een warmtepomp is een energiezuinige manier om je badkamer te verwarmen. Dit apparaat haalt warmte uit de lucht, grond of water en zet dit om in energie. Deze energie kan worden gebruikt voor vloerverwarming of gewone radiatoren in de badkamer.
Vloerverwarming
Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmte in de badkamer. Als je vloerverwarming gebruikt met een energiezuinige bron zoals een warmtepomp, is dit een slimme manier van elektrisch verwarmen. Er is ook vloerverwarming die werkt met water dat door buizen in de vloer stroomt. Wordt dit water verwarmd door een cv-ketel op gas of een warmtepomp, door middel van lagetemperatuurverwarming, dan is dit een zuinige manier van verwarmen.
De leidingen van de vloerverwarming liggen in bochten: hoe dichter ze bij elkaar liggen, hoe groter het oppervlak en hoe meer warmte ze kunnen afgeven. Laat je vloerverwarming plaatsen in de badkamer? Zorg er dan voor dat de leidingen dicht bij elkaar liggen, zodat de warmte optimaal wordt verspreid.
Infraroodpanelen
Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, maar direct je lichaam en voorwerpen in de badkamer. Dit maakt ze heel efficiënt, vooral in ruimtes waar je maar kort bent, zoals de badkamer. Ze warmen snel op en kunnen gebruikt worden als extra verwarming.
Zonneboilers
Zonneboilers gebruiken zonne-energie om water te verwarmen. Dit warme water kan worden gebruikt voor de vloerverwarming, douche of het bad. Het is een van de milieuvriendelijkste opties en bespaart veel energie. Zonneboilers werken het beste in combinatie met andere duurzame systemen zoals warmtepompen. Zorg ervoor dat je de boiler dicht bij de badkamer plaatst, zodat je minder energie verbruikt en minder water verspilt terwijl je wacht tot het warm wordt.
Duurzame materialen voor de badkamer
De materialen die je kiest voor je badkamer kunnen een groot verschil maken. Duurzaam geproduceerde materialen zijn soms wat duurder, maar je verdient deze kosten vaak terug doordat ze langer meegaan. Daarnaast helpen duurzame materialen om minder afval te produceren en hebben ze een kleinere impact op het milieu.
Gelukkig denken ook fabrikanten van badkamerproducten steeds meer aan het milieu. Ze verduurzamen hun productieprocessen en kiezen vaker voor duurzame of gerecycleerde materialen. Hierdoor is het aanbod van milieuvriendelijke materialen groter dan ooit. Hier zijn een aantal duurzame materialen die je kunt overwegen voor je badkamer:
- Bamboe: Bamboe is een duurzaam materiaal voor badkamermeubels, waskommen en accessoires in de badkamer. Het groeit snel, heeft minder water en pesticiden nodig en herstelt zichzelf na het oogsten. Bamboe is stevig en geeft je badkamer een warme, natuurlijke uitstraling.
- Natuursteen: Natuurstenen zoals graniet en marmer zijn zeer duurzame materialen. Ze gaan lang mee en zien er tijdloos uit. Kies natuursteen dat op een verantwoorde manier is gewonnen om de impact op het milieu te verkleinen.
- Lokaal geproduceerd keramiek: Lokaal geproduceerde keramische tegels zijn een duurzame optie voor je badkamer. Ze zijn slijtvast, vochtbestendig en gaan lang mee. Doordat ze lokaal geproduceerd zijn, bespaar je op transportkosten en verminder je CO2-uitstoot.
- Duurzaam hout: Hout met het FSC-keurmerk komt uit verantwoord beheerde bossen. Het is een duurzame keuze voor badkamermeubels en accenten en geeft je badkamer een warme, natuurlijke sfeer.
- MFC (Melamine faced chipboard): MFC is een duurzaam plaatmateriaal dat goed tegen vocht kan. Het wordt vaak gebruikt voor badkamermeubels en is zowel milieuvriendelijk als betaalbaar.
- Gerecycleerd glas: Gerecycleerd glas is een duurzaam materiaal voor badkamertegels, wastafels en accessoires. Het is gemaakt van gebruikt glas en geeft je badkamer een moderne, unieke uitstraling.
- RVS (Roestvrij staal): RVS is zeer slijtvast, roest niet en is hygiënisch omdat het geen poriën heeft waar bacteriën in kunnen komen. Dit materiaal heeft een lange levensduur en is ideaal voor kranen, douchekoppen en andere badkameraccessoires.
- Solid Surface: Dit materiaal wordt gebruikt voor wastafels en baden. Het is slijtvast, vochtbestendig en gaat lang mee, waardoor het perfect is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.
Bij een badkamerrenovatie is het verleidelijk om alles nieuw te kopen, maar overweeg tweedehands of vintage producten te hergebruiken die je koopt via Marktplaats, garage sales of rommelmarkten. Dit geeft je badkamer een unieke en persoonlijke touch én is goed voor het milieu.
Inbouw douche-wtw
Met een douche-wtw (warmteterugwinning) kun je tijdens het douchen wel 40% tot 50% energie besparen. Dit systeem gebruikt de warmte van het water dat door de afvoer wegstroomt om het koude water dat binnenkomt alvast op te warmen.
Zo werkt het: het warme water uit de douche gaat via een koperen buis langs het koude aanvoerwater, waardoor dit voorverwarmd wordt. Hierdoor hoeft de ketel minder hard te werken om het water op te warmen.
Als je gaat verbouwen of verhuizen naar een nieuwbouwhuis, is dit een goed moment om een douchepijp-wtw, een wtw met opvoerpomp, of een douchegoot- of douchebak-wtw te laten inbouwen. Er zijn ook eenvoudige wtw’s beschikbaar, zoals een vlakke plaat die je op de douchevloer kunt leggen en kunt aansluiten op een standaard douchekraan.
Duurzame toiletten
De hoeveelheid water die een toilet gebruikt bij het doorspoelen verschilt per type en merk. Er zijn verschillende manieren om dit waterverbruik te verminderen.
Dual flush
De bekendste oplossing voor een duurzamer toilet is misschien wel het dual-flush systeem. Dit systeem biedt twee spoelopties: een kleine spoeling voor minder water en een grote spoeling voor meer water. Door de kleine spoeling te gebruiken, verbruik je tot 67% minder water. Als je het inbouwreservoir vervangt, kies dan voor een single- of dual-flush-systeem. Er zijn ook ombouwsets waarmee je van een single-flush een dual-flush kunt maken.
Wervelspoeling
Wervelspoeling is een relatief nieuwe technologie dat minder water nodig heeft om door te spoelen. Gemiddeld gebruikt een toilet zo’n 6 liter water per spoelbeurt. Met een toilet met wervelspoeling, dat het water met hoge druk door het toilet spoelt, is er minder water nodig: 3 liter bij een kleine spoeling en 4,5 liter bij een grote spoeling.
Regenwater- en grijswatersysteem
Wil je geen drinkwater verspillen om je toilet door te spoelen? Dan kun je ook regenwater of grijswater (afvalwater van je bad of douche) opvangen en gebruiken om je wc door te spoelen.
Met zo’n systeem bespaar je al snel 50% op je water. Verwacht geen grote kostenbesparing, want leidingwater is relatief goedkoop. Geld moet dus niet je enige motivatie zijn om een regenwater- of grijswatersysteem aan te schaffen. Houd bij het installeren van zo'n systeem rekening met factoren zoals de locatie van het systeem (bijvoorbeeld een kruipruimte of ingegraven in de tuin), het onderhoud dat nodig is, en de grootte van het reservoir om aan de waterbehoefte van je huishouden te voldoen.
Isoleren en ventileren
Goede isolatie en ventilatie zijn onmisbaar voor een energiezuinige badkamer. Door de muren, vloer en het plafond goed te isoleren, voorkom je warmteverlies. Dit helpt om de temperatuur in de badkamer stabiel te houden, zodat je minder hoeft te verwarmen.
Geïsoleerde ramen
Isoleren van de badkamer beperkt zich niet tot de muren en vloeren. Kies ook voor geïsoleerde ramen, bijvoorbeeld met HR++ glas. Dit type glas bestaat uit twee lagen met isolerend gas ertussen en een speciale coating. Het houdt de warmte beter vast dan dubbel glas, waardoor je minder energie verliest via het badkamerraam.
Badkuipisolatie
Een eenvoudige en goedkope manier om energie te besparen is door je badkuip te isoleren. Je kunt isolatiemateriaal, zoals thermokussens, glaswol of gerecycleerd textiel, rond je inbouwbad aanbrengen. Hierdoor blijft het water langer warm en hoef je jouw bad minder vaak bij te vullen met warm water.
Badkamerventilatie
Naast goede isolatie is ventilatie ook belangrijk bij het verduurzamen van je badkamer. Een goed geventileerde ruimte voorkomt schimmel en vochtproblemen, waardoor je badkamer langer meegaat en de lucht in huis gezonder blijft.
Je kunt overwegen om een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning te installeren. Dit systeem gebruikt de warmte van de afgevoerde lucht om de inkomende lucht alvast voor te verwarmen.
Een andere optie is CO2-gestuurde ventilatie. Dit systeem ventileert alleen als het nodig is. Sensoren meten de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid, en de ventilator gaat automatisch aan wanneer je gaat douchen. Hierdoor bespaar je energie en blijft de badkamer fris.
De juiste manier om leidingen aan te leggen
Hoe je de leidingen in je badkamer aanlegt, heeft invloed op hoe energiezuinig je badkamer is. Het is het beste om korte en dunne leidingen voor warm water te gebruiken. Hierdoor zit er minder water in de leidingen, waardoor het sneller opwarmt. Zo heb je sneller warm water uit de kraan en bespaar je energie. Als de leidingen goed zijn aangelegd, zou je maximaal dertig seconden hoeven te wachten op warm water.
Om leidingen kort te houden, moet je onnodige bochten vermijden en het apparaat dat warm water levert, zoals de boiler, zo dicht mogelijk bij de badkamer plaatsen. Let ook op de afstand tot de keuken, want de keukenkraan wordt vaker gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om geïsoleerde leidingen te gebruiken. Dit voorkomt warmteverlies tijdens het transport van het warme water. Hierdoor hoef je minder lang te wachten op warm water en bespaar je zowel water als energie.
Keurmerken
Duurzame keurmerken geven je de zekerheid dat de producten die je koopt voldoen aan bepaalde milieunormen. Ze helpen je bij het maken van milieuvriendelijke keuzes en zorgen ervoor dat de producten die je gebruikt echt duurzaam zijn. Hieronder vind je uitleg over verschillende keurmerken voor producten die je in de badkamer kunt gebruiken en waarom ze belangrijk zijn.
Keurmerken voor duurzame bouwmaterialen
Bij een grote verbouwing van je badkamer zijn duurzame bouwmaterialen belangrijk. Hier zijn enkele keurmerken die je helpen om de juiste keuzes te maken:
Natureplus eco-label: Dit is een onafhankelijk Europees keurmerk voor bouwmaterialen zoals isolatie, verf en hout. Het kijkt naar drie dingen: duurzame bronnen, schone productie en de bescherming van het milieu en de gezondheid van mensen.
BENOR-label: Dit Belgische kwaliteitslabel wordt toegekend aan gebruikte bouwmaterialen. Het label geeft de zekerheid da de geleverde bouwproducten een grondige interne kwaliteitscontrole hebben ondergaan, onder toezicht van een onafhankelijke, externe certificatieorganisatie.
Keurmerken voor badtextiel
Als je duurzame handdoeken en badmatten wilt kopen, zijn er ook keurmerken om op te letten:
Global Organic Textile Standard (GOTS): Dit internationale keurmerk garandeert dat het textiel is gemaakt van biologisch geteelde vezels en dat er milieueisen gelden voor alle stappen in de productie, van de teelt tot de verwerking. Producten met meer dan 70% biologische vezels dragen de tekst ‘Made with organic’, terwijl producten met minstens 95% biologische vezels het label ‘Organic’ hebben.
Organic 100 Content Standard: Dit keurmerk betekent dat het textiel volledig uit biologische materialen bestaat, zoals katoen, linnen of wol. Er worden strikte eisen gesteld aan de teelt, zoals een verbod op kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Ook genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) zijn niet toegestaan, en er moet een waterbeheerplan zijn.
Keurmerken voor schoonmaakmiddelen
Bij het kiezen van schoonmaakmiddelen voor de badkamer zijn er verschillende keurmerken die je kunnen helpen om milieuvriendelijke keuzes te maken:
EU Ecolabel: Dit Europese keurmerk laat zien dat een product gedurende zijn hele levenscyclus, van grondstof tot afval, minder schadelijk is voor het milieu. Schoonmaakmiddelen met het EU Ecolabel bevatten minder schadelijke stoffen en hebben weinig impact op het watermilieu.
Ecogarantie: Dit keurmerk stelt strenge eisen aan het milieu. Het verbiedt het gebruik van fossiele grondstoffen en microplastics. Ook moeten plantaardige ingrediënten biologisch zijn, en de energie die gebruikt wordt voor de productie en verpakking moet hernieuwbaar zijn. Het eindproduct mag niet getest worden op dieren.
Nature Care Product (NCP): Dit keurmerk is voor producten die zijn gemaakt van herbruikbare grondstoffen. Het legt de nadruk op het gebruik van natuurlijke ingrediënten, bij voorkeur biologisch. Schoonmaakmiddelen met dit keurmerk mogen geen aardolie of genetisch gemodificeerde organismen bevatten. Ze moeten ook biologisch afbreekbaar zijn en mogen niet op dieren getest worden. Dierlijke ingrediënten moeten biologisch gecertificeerd zijn.
Gevaarsymbolen: Let ook op de gevaarsymbolen op schoonmaakmiddelen. Deze symbolen waarschuwen als een product bijvoorbeeld giftig of slecht voor het milieu is. Door schoonmaakmiddelen zonder deze symbolen te kiezen, verklein je de impact op het milieu en bescherm je je eigen gezondheid.
Leningen en subsidies
We weten inmiddels dat het verduurzamen van je badkamer een investering is die zichzelf terugverdient door lagere energiekosten of minder waterverbruik. Sommige investeringen verdienen zich misschien niet direct terug in geld, maar wel in het verkleinen van je ecologische voetafdruk.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om een deel van de kosten vergoed te krijgen door middel van (regionale) subsidies en leningen. We helpen je graag op weg!
Voorbeelden van gemeentelijke en provinciale premies
Elke gemeente of provincie heeft zijn eigen regels en mogelijkheden voor subsidies en leningen om woningen duurzamer te maken. Hieronder staan enkele voorbeelden van regelingen in de Belgische gewesten.
In België bieden verschillende gewesten extra ondersteuning voor duurzame initiatieven. Afhankelijk van waar je woont, kun je in aanmerking komen voor renovatie- en energiepremies.
- Brussel: Er zijn verschillende premies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals de RENOLUTION-premie of het ECORENO-krediet.
- Vlaanderen: Je kunt hier een Mijn VerbouwLening aanvragen om je woning energiezuiniger te maken en het comfort verbeteren.
- Wallonië: Het Waalse Gewest biedt premies aan voor (energetisch) renoveren, zoals de Woningpremies (Le Primes Habitation) en een tijdelijke premie voor verwarming en warm water (beschikbaar tot december 2025).
Voorbeelden van subsidies voor verduurzaming van de badkamer
Mijn VerbouwPremie
Binnen de Mijn VerbouwPremie vallen verschillende premies voor investeringen in sanitair. Zo is er een Mijn VerbouwPremie voor elektriciteit en sanitair, voor doe-het-zelf of werken uitgevoerd door een aannemer, een Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp (1 premie om de 10 jaar, plaatsing door een aannemer), en een Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp- of zonneboiler.
Vlaamse Aanpassingspremie
Als je 65+ bent en de badkamer wilt aanpassen aan de noden van het ouder worden, kom je misschien in aanmerking voor de Vlaamse Aanpassingspremie van Wonen in Vlaanderen. Dit is afhankelijk van het inkomen.
Premies voor energiebesparende werkzaamheden
De Vlaamse overheid heeft premies om de energieprestaties van een woning te verbeteren. De Mijn EPC-labelpremie is een premie voor grondige energiebesparende werkzaamheden in een woning of een appartement. Als je deze binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, kom je mogelijk in aanmerking voor deze premie.
Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)
Als je woning 10 jaar of ouder is, je woning voor 50% of meer voor privégebruik bestemd is en je beroep doet op een erkende aannemer, kan je badkamerrenovatie in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit geldt voor de arbeids- en materiaalkosten. Op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën vind je meer informatie over het verlaagd btw-tarief.
Voorbeelden van leningen voor verduurzaming van de badkamer
<< Let op: geld lenen kost geld>>
Mijn VerbouwLening
Met de Mijn VerbouwLening kun je tot 60.000 euro aanvragen voor het financieren van renovaties aan de woning die focussen op woningkwaliteit en het verbeteren van de energieprestatie (o.a. isolatie, zonneboiler, warmtepomp(boiler) en zonnepanelen).
Groene renovatielening (bank)
Heb je geen of te weinig spaargeld en wil je wel graag je badkamer renoveren? Dan kan je ook een renovatielening afsluiten bij je bank. Hiermee leen je op maandelijkse afbetaling tegen een vaste rentevoet.
Hypothecaire lening (bank)
Als je nog geen hypothecaire lening hebt lopen bij de bank, dan kun je jouw duurzame renovatieproject financieren met een nieuwe hypothecaire lening. Heb je al wel een hypotheeklening lopen? Dan kun je extra geld bijlenen voor je duurzame renovatie. Een hypothecaire lening kan je een aantal fiscale voordelen opleveren. Voor de voorwaarden kun je terecht bij je bank.
SWCS-lening
Ben je eigenaar van een woning ouder dan 15 jaar in Wallonië? En wil je energiebesparende werken uitvoeren of je woning gezond maken of aanpassen aan een handicap? Dan kun je in aanmerking komen voor de SWCS-lening zonder rente. De voorwaarden vind je terug op de website van SWCS.
Hoe vraag je een subsidie of lening aan?
Het aanvragen van een subsidie of lening lijkt in het begin misschien lastig, maar met deze stappen wordt het eenvoudiger:
- Informeer bij je gemeente of overheid: Bezoek de website van je gemeente of overheid of neem contact op met de milieudienst om te vragen welke subsidies en leningen er zijn. Voor sommige leningen heb je eerst goedkeuring van de gemeente nodig voordat je een aanvraag kunt indienen.
- Voorbereiding: Verzamel de benodigde documenten, zoals offertes van installateurs, eigendomsbewijzen en eventueel energieprestatiecertificaten. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent en het aanvraagproces sneller verloopt.
- Aanvraag indienen: Dien je aanvraag in via het online platform van de gemeente of stuur de benodigde documenten per post. Zorg ervoor dat je alle informatie volledig en correct invult.
- Wachten op goedkeuring: Afhankelijk van de gemeente kan dit enkele weken duren. In deze periode kun je de status van je aanvraag regelmatig controleren en bereikbaar blijven voor vragen.
- Uitvoering: Zodra je goedkeuring hebt, kun je beginnen met de verduurzamingsmaatregelen. Na uitvoering kun je de kosten bij de gemeente declareren. Bewaar alle facturen en betalingsbewijzen goed voor eventuele controles.
Bronnen
Hieronder geven we een overzicht van de gebruikte bronnen voor het artikel.
- Fostplus (Sorteren bij je thuis)
- Leefmilieu.Brussels (Inzamelingen van Net Brussel)
- BENOR (BENOR-label)
- Gids voor duurzame aankopen (Schoonmaakmiddelen)
- Federale Overheidsdienst Financiën (Verbouwen BTW-tarief)
- Vlaanderen.be (Premies voor renovatie)
- RENOLUTION (RENOLUTION premies)
- Fonds Brussels (ECORENO-krediet)
- Antwerpen voor Klimaat (Mijn VerbouwLening voor particulieren)
- Wallonie énergie SPW (Le Primes Habitation)
- Planet Eco (Duurzame renovaties financieren)
- Testaankoop (Lenen om te renoveren: wat je moet weten)