Tips voor het waterdicht maken van de badkamer
Niemand zit op lekkages te wachten. Al helemaal niet als je de badkamer net hebt aangepakt. Dus ga je de badkamer verbouwen? Lees dan eerst onze tips om je badkamer - en dan vooral de doucheruimte - waterdicht te maken. Zo voorkom je lekkages en schimmelproblemen.
Stappenplan badkamer waterdicht maken
De volgorde van de waterdichte lagen in de badkamer, zoals in onderstaande afbeelding is te zien:
1. Basiswand: zorg dat de wand zo nodig is behandeld met primer, stucmortel, etc.
2. Basisvloer: zorg dat de vloer zo nodig is voorzien van een aanbrandlaag, cementdekvloer etc.
3. Kimpasta laag 1: breng de eerste laag aan in alle hoeken en naden.
4. Kimband: breng de kimband aan in de nog natte kimpasta.
5. Kimpasta laag 2: breng de tweede laag aan over de kimband heen en op de gehele wand, zeker in de doucheruimte.
6. Tegellijm wand: breng de tegellijm gelijkmatig aan op de wand.
7. Tegellijm vloer: breng de tegellijm gelijkmatig aan op de vloer.
8. Voegen: verzorg het voegwerk tussen de tegels.
9. Kitten: Tot slot breng je de kitlaag aan in de hoeken van de badkamer. Lees hier hoe!
Voorbehandelen om muren waterdicht te maken
Met tegels, tegelvoegen en goede kitnaden houd je al veel water tegen. Maar tegelvoegen kunnen haarscheurtjes krijgen en kitnaden worden ouder en kunnen dan minder goed water tegenhouden. Vooral langs afvoeren, doorvoeren en wand/vloeraansluitingen kan vocht doordringen in vloeren en wanden. Om echt elk risico uit te sluiten is het daarom belangrijk om de muren en vloer te behandelen voordat je ze gaat betegelen. Door een waterdichte laag achter de tegel aan te brengen voorkom je lekkages. Dit wordt ook wel 'volvlakse afdichting' genoemd. Vooral belangrijk bij een inloopdouche.
Op zoek naar mooie badkamertegels?
Neem eens een kijkje in ons assortiment!
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta. Zorg ervoor dat deze helemaal glad is! Daarna smeer je er nog een laag pasta overheen, zo weet je zeker dat alles is bedekt. Kimband gebruik je omdat muren wat kunnen gaan werken en uit elkaar kunnen gaan staan. Kimband zorgt ervoor dat de aansluiting tussen wanden en vloer waterdicht blijft. Smeer de pasta vervolgens ook over de gehele wand, zeker in de doucheruimte, voor een extra waterdichte laag. Zo weet je verzekerd van een waterdichte badkamer!
Afvoerputjes waterdicht maken
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen water langs het afvoerputje kan stromen. Hiervoor gebruik je het beste een tweecomponenten (2K) afdichtingskit. Deze kit kun je gebruiken voor het afkitten rondom doucheputjes, afvoerputten, drains en goten. Een 2K afdichting zal de afvoer beter waterdicht maken dan een 'simpele' siliconen kit.
Zijn de voegen in de badkamer muur- en vloer waterdicht?
Het antwoord daarop is eenvoudig, de voegen tussen de tegels zijn vaak niet waterdicht. Deze voegen laten vocht door, waardoor er vochtproblemen zouden kunnen ontstaan. Juist daarom is de kimband en pasta zo belangrijk. Door te zorgen voor een waterdichte laag onder de tegels is het dan ook geen probleem dat de voegen niet waterdicht zijn.
De juiste badkamerproducten
Zodra je de waterdichte laag hebt aangebracht in je badkamer kun je verder gaan met het plaatsen van tegels en sanitair. Wil je meer weten over wat je allemaal nodig hebt in de badkamer? Kom dan eens langs in één van onze showrooms en laat je inspireren. Onze verkoopadviseurs staan voor je klaar als je vragen hebt. Maak een afspraak als je zeker wilt weten dat een verkoopadviseur tijd voor je heeft.