Een nieuwe badkamer kopen
Het kopen van een nieuwe badkamer kost misschien even wat tijd. Maar als je weet waar je rekening mee moet houden, hoeft dit zeker niet ingewikkeld te zijn. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, zodat jij goed voorbereid op pad kunt gaan voor een nieuwe badkamer.
Neem de tijd voor het kopen van een badkamer
Een nieuwe badkamer kopen doen de meeste mensen slechts een paar keer in hun leven. Het is namelijk een grote investering, niet alleen financieel, maar ook qua tijd en inspanning. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel om tot het gewenste resultaat te komen. Neem vooral de tijd om goed na te denken over wat je in de nieuwe badkamer wilt hebben en dompel je onder in de wereld van sanitair.
TIP 1 - Begroting voor het kopen van de nieuwe badkamer
Bepaal vooraf het budget bij het kopen van een badkamer. Houd daarbij rekening met kosten van de materialen en de verbouwing. Neem ook een post voor 10% van het totaalbedrag aan onvoorziene kosten op in de begroting. Laat je de badkamer door een installateur verbouwen of ben je van plan zelf aan de slag te gaan? De installatie van een gemiddelde badkamer kost ongeveer net zo veel als de materialen die je ervoor aanschaft. Je kunt dus aardig wat besparen als je zelf (een deel van) het hak- en breekwerk of de installatie kunt uitvoeren.
Dingen die je zelf kunt doen:
- Kranen monteren
- Meubels in elkaar zetten en ophangen
- Douchewand plaatsen
- Eventuele muren schilderen
- Lampen installeren
- De spiegel ophangen
TIP 2 - Meet de badkamer op
Zorg dat je je huidige badkamer goed hebt opgemeten wanneer je een nieuwe badkamer gaat kopen. Het gaat hierbij niet alleen om de hoogte, diepte en breedte van de ruimte zelf. Meet ook op waar de deur, het raam en de diverse aansluitingen zitten. Denk ook aan eventuele schuine daken en schachten. Je kunt het beste de originele bouwtekening van de woning gebruiken of vraag de installateur om de maten op te nemen voordat je een badkamer bestelt. De afmetingen moeten volledig kloppen, omdat je anders kans loopt dat niet alles past.
Maak altijd een goede schets van je eigen badkamer op schaal. Start met het plaatsen van de noodzakelijke items en deel op deze wijze de nieuwe badkamer in. Je kunt hiervoor onze 3D badkamerplanner gebruiken.
TIP 3 - Bekijk andere badkamers en doe inspiratie op
Dé tip als je op zoek bent naar een stijl voor je badkamer is om vooral veel badkamers te bekijken. Zo kom je erachter wat je mooi vindt. Bekijk bijvoorbeeld onze complete badkamers voor inspiratie. Kijk rond in showrooms, kijk in tijdschriften, op Instagram en op virtueel prikbord Pinterest om ideeën op te doen voor de badkamer.
Er zijn verschillende soorten badkamerstijlen waaruit je inspiratie kunt halen voor je eigen badkamer. Om je eigen sfeer samen te stellen verzamel je kleurenstalen en plaatjes van producten en materialen die je mooi vindt. Creëer zo je eigen moodboard. Zo heb je een beter beeld van je wensen wanneer je een nieuwe badkamer gaat kopen.
TIP 4 - Pas je wensen voor de nieuwe badkamer aan de ruimte aan
Kijk goed naar de grootte van de badkamer en welke indelingen er mogelijk zijn, een specialist kan je hier bij helpen. Wil je bijvoorbeeld een bad én een douche, maar is je badkamer erg klein? Dan zul je een keuze moeten maken. Bijvoorbeeld om toch voor één van de twee te gaan, of om een douchebad te nemen. Je kunt natuurlijk ook overwegen de ruimte aan jouw wensen aan te passen en de bestaande badkamer uit te breken of een andere kamer als badkamer te gebruiken. Maar dit vergt natuurlijk flink meer werk en geld. Dus bedenk goed wat er mogelijk is in jouw huis en voor jouw budget bij het kopen van een badkamer.
Denk ook goed na over hoeveel opbergruimte je nodig gaat hebben en hoeveel plek daar voor is. Het beste is om meteen vanaf het begin te kiezen voor genoeg opbergruimte. Dit is namelijk lastiger om later toe te voegen. Neem in je ontwerp dus meteen een wastafelonderkast en/of kolomkast op.
TIP 5 - Kijk naar je leefsituatie voordat je een badkamer gaat kopen
Het is verstandig om bij het kopen van een nieuwe badkamer goed te kijken naar je leefsituatie. Betrek hierin alle gezinsleden om te kijken wat de wensen zijn. Deel je de badkamer met het hele gezin of met z'n tweetjes? Is het 's morgens en 's avonds spitsuur in de badkamer of gebruikt ieder gezinslid de badkamer op een ander tijdstip? Dit kan bepalend zijn voor de keuze voor een enkele of dubbele wastafel.
Gebruik je de badkamer graag als wellnessruimte en droom je van een whirlpool of neem je liever een snelle douche? Kijk goed naar wat voor jou belangrijk is en wat voor jouw situatie wenselijk is. Wil je het badderen voor de kinderen nog leuker maken door kleurrijke items toe te voegen of kies je voor wellness met bijvoorbeeld een infrarood douchepaneel, dubbele douche of whirlpool?
TIP 6 - Denk aan de toekomst bij het kopen van een badkamer
Naast dat je moet nadenken over je huidige leefsituatie is het verstandig om ook na te denken over je leefsituatie in de komende jaren. Zijn er plannen om het gezin uit te breiden? Wil je ook op oudere leeftijd in de woning blijven zonder veel te hoeven aanpassen? Veiligheidsgrepen en een douchezitje zijn makkelijk later te installeren, maar een douchebak met -cabine vervangen door een gelijkvloerse inloopdouche vergt meer werk (en geld). Een badkamer gaat in veel gevallen wel tien tot twintig jaar mee, stem de keuze voor materialen en kleuren daarom af op de lange termijn.
Hou je van verandering? Een gestuukt wandje kan makkelijk in een andere kleur geschilderd worden en accessoires kunnen na een paar jaar vervangen worden door exemplaren in de nieuwste trend. Zo heb je regelmatig verandering, zonder dat je daar een nieuwe badkamer voor hoeft te kopen.
Duurzaamheid in de badkamer
Op het gebied van duurzaamheid kun je voor de toekomst van onze planeet wat doen door water te besparen met een waterbesparende douchegarnituur. Met een thermostaatkraan is het water sneller op de juiste temperatuur, waardoor je minder water verspilt. Verder is met vloerverwarming de badkamer sneller warm en hoef je daarom minder te stoken.
Tot slot is het handig om wat extra tegels achter de hand te hebben om tegels die in de loop der tijd beschadigd raken te kunnen vervangen.
Wil je de producten in het echt zien?
Ben je benieuwd naar hoe de producten er echt uitzien en hoe ze aanvoelen? Breng een bezoek aan één van onze showrooms voor het samenstellen van je badkamer. Onze deskundige verkopers helpen jou graag met het inrichten van de badkamer die volledig aansluit bij jouw wensen!
TIP 7 - Zorg voor een veilige en comfortabele nieuwe badkamer
Bij het kopen van een nieuwe badkamer is het ook verstandig om te zorgen voor een veilige omgeving. Wees voorbereid op onveilige situaties in de badkamer en voorkom ongelukken. Met voldoende bewegingsruimte in de doucheruimte en om het toilet zul je je niet zo snel stoten. Probeer de vloer vrij te houden van obstakels door bijvoorbeeld doucheproducten in een rekje te zetten. De combinatie van water en zeep hoort natuurlijk in de badkamer, maar het maakt een badkuip of douchevloer bijzonder glibberig. Je creëert gemakkelijk een stroeve ondergrond met behulp van een bad- of douchemat.
Denk bij het kopen van een badkamer verder aan:
- Veiligheidsgrepen bij een gladde ondergrond en bij het in en uit bad stappen.
- Thermostatische kranen met een temperatuurbegrenzer zorgen voor comfort en het water is nooit te heet. Bovendien verspil je geen water bij het regelen van de temperatuur.
- Met soft-close lades en deuren in een badkamermeubel kunnen de kinderen niet zo snel hun vingers tussen de deur en het meubel krijgen.
TIP 8 - De badkamer verwarmen
Een nieuwe badkamer moet natuurlijk ook goed verwarmd kunnen worden. Ook bij het onderdeel verwarming valt er weer voldoende te kiezen. Wil je een mooie designradiator in de nieuwe badkamer met daarop een rek om de handdoeken te verwarmen of geef je de voorkeur aan warme voeten met vloerverwarming?
Vloerverwarming brengt de badkamer in een mum van tijd op een aangename temperatuur. Omdat vloerverwarming onder de hele vloer is verspreid, wordt de badkamer niet alleen sneller verwarmd maar stook je ook minder.
Je kunt verder kiezen voor een elektrische radiator of voor een radiator op de cv-ketel. Lees hier alles wat je moet weten over elektrische radiatoren.
TIP 9 - Badkamer kopen? Kies de juiste verlichting!
Ook verlichting is belangrijk bij het kopen van je nieuwe badkamer. Het is belangrijk om goed licht te hebben bij het scheren of opmaken, maar het is ook prettig om gedimd licht te hebben tijdens een ontspannen bad. Tegenwoordig kun je zelfs de binnenkant van een bad of douchecabine sfeervol verlichten. Als je inbouwspotjes in het plafond wilt hebben, denk er dan aan dat het plafond verlaagd moet worden. Let er vooral op dat de verlichting die je aanschaft geschikt is voor badkamergebruik. Denk ook aan de kleurtemperatuur. Kies je voor een warme lampkleur voor een geborgen gevoel? Of ga je liever voor een koelere kleurtemperatuur zodat je goed wakker wordt in de badkamer? Je kunt de twee kleurtemperaturen natuurlijk ook combineren door verschillende lampen te gebruiken voor verschillende doeleinden.
TIP 10 - Ventilatie bij het kopen van een nieuwe badkamer
Om je nieuwe badkamer mooi te houden zal er goed geventileerd moeten worden. Een raampje openzetten tijdens het douchen is niet altijd voldoende. Investeer daarom in een badkamerventilator die ervoor zorgt dat de vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor je minder last krijgt van condens en je daardoor schimmelvorming kunt tegengaan.
TIP 11 - Makkelijk schoon te maken
Bijna niemand vindt het schoonmaken van de badkamer een leuke klus. Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door voor meubels, accessoires en een toilet te kiezen die de grond vrij laten. Zo kun je er gauw langs met de stofzuiger en dweil. Als dit aanlokkelijk klikt kun je het beste kiezen voor een wandtoilet en een hangend badkamermeubel. Ook een glad oppervlak maakt makkelijker schoon dan een oppervlak met ribbeltjes waar van alles tussen kan blijven zitten.
TIP 12 - Houd contact tijdens de badkamer verbouwing
De meeste mensen kiezen ervoor om de badkamer verbouwing uit te besteden. Het is heerlijk om het huis te ontvluchten om niet zelf in de herrie en het stof te hoeven zitten, maar ga wel regelmatig kijken of het werk naar wens wordt uitgevoerd. Zorg ervoor dat de installateur je makkelijk kan bereiken wanneer hij vragen heeft. Het uitwisselen van foto’s tijdens de installatie kan helpen situaties duidelijk te maken. Plan vaste momenten in waarop je samen het werk inspecteert. Na het kopen van jouw nieuwe badkamer is het belangrijk dat de installatie naar wens verloopt.
Licht de buren in over de overlast die zij kunnen ondervinden van de verbouwing. Denk ook aan jezelf, kun je ergens douchen en naar het toilet tijdens de verbouwing?
Meer badkamer inspiratie
Heb je inspiratie nodig om een nieuwe badkamer te kopen? Neem dan eens een kijkje op onze inspiratiepagina. Daar vind je de mooiste moodboards, binnenkijkers en complete badkamers. Ontdek welke stijl je mooi vindt!
Persoonlijk advies bij het kopen van een badkamer
Wil je een nieuwe badkamer kopen? Bij Sanitairwinkel kun je altijd terecht voor een persoonlijk advies. Zowel in onze showroom als online. Wij helpen je graag om jouw wensen te realiseren zodat je straks elke dag kunt genieten van je nieuwe badkamer.