Welke afmeting moet een badkamer hebben?
Bij Sawiday krijgen we regelmatig de vraag welke afmeting een badkamer hoort te hebben. Helaas is hier is eigenlijk geen antwoord op te geven. De benodigde grootte van jouw badkamer is namelijk afhankelijk van jouw eisen. Leuk om te weten: de gemiddelde badkamergrootte is zo’n 8 á 9m². Lees verder om erachter te komen hoeveel ruimte je nodig hebt voor jouw ideale badkamer.
Om de benodigde afmetingen van een badkamer te bepalen zijn er twee vragen die je jezelf moet stellen:
- Met hoeveel mensen deel je de badkamer?
- Wat moet er sowieso in de badkamer staan?
Daarna kun je bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt voor al het sanitair. Daarover lees je hieronder meer onder het kopje ‘gebruiksruimte’.
Aantal personen bij bepalen van de badkamer afmetingen
Bepaal eerst met hoeveel mensen je de badkamer gaat gebruiken, dit is belangrijk bij het bepalen van de afmetingen. Gelukkig is dat niet zo’n hele moeilijke vraag. Denk hierbij alvast na over de komende vijf tot tien jaar. Worden dit meer personen of neemt het alleen maar af? Vaak schaf je een badkamer aan voor langere tijd, dus is het belangrijk dat deze ook over een aantal jaar nog groot genoeg is. Meer mensen betekent ook meer behoefte aan opbergruimte. Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van badkamer afmetingen!
Tegelijk in de badkamer
Bedenk ook goed of je vaak met anderen tegelijk in de badkamer moet zijn! Als iedereen zich ’s ochtends op hetzelfde moment klaar moet maken voor werk of school, is het wellicht beter om een dubbele wastafel aan te schaffen met een grote spiegel. Dit kost uiteraard meer ruimte dan een enkele wastafel, maar scheelt je wel een hoop gedoe in de ochtend.
Wat moet er sowieso in de badkamer staan?
Als je weet met hoeveel mensen je de badkamer gaat gebruiken kun je gaan bepalen welke producten je in de badkamer wilt hebben. Er zijn een aantal onderdelen van een badkamer die sowieso aanwezig moeten zijn. Dit zijn een douche (of bad), wastafel met kraan (eventueel met onderkast), een spiegel en een toilet. Het is ook een optie om het toilet in een aparte ruimte te plaatsen. In dat geval kan het toilet bij de optionele badkameronderdelen. Vaak kost dit wel extra ruimte, maar dan op een andere plek in het huis. Andere optionele badkameronderdelen zijn een radiator en extra badmeubelen.
Sawiday raadt aan om altijd een vorm van verwarming in de badkamer te installeren. Dit kan een radiator of vloerverwarming zijn. Anders krijg je daar in de winter spijt van!
Advies nodig voor de badkamer
Zijn er te veel keuzes om te maken en kom je er even niet meer uit? Maak dan een afspraak met een verkoopadviseurs in een van onze showrooms.
Badkamer afmetingen voor een prettige gebruiksruimte
Nu je weet wat er sowieso in jouw badkamer moet komen kun je bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt voor alles. De ruimte die je zelf nodig hebt om bijvoorbeeld de wasbak te gebruiken wordt de gebruiksruimte genoemd. Je kunt natuurlijk een toilet, wasbak, douche en bad tegen elkaar aan zetten in de badkamer. Alleen is er dan weinig ruimte over om veilig gebruik te maken van alles. Vandaar dat je de gebruiksruimte ook mee moet tellen in de benodigde badkamer afmetingen. Daarnaast neemt het object zelf ook nog ruimte in. Dit noemen we de plaatsruimte. Hieronder volgt hoeveel plaats- en gebruiksruimte je nodig hebt in de badkamer per sanitair object. Enige overlap van gebruiksruimte is mogelijk bij objecten die je niet tegelijkertijd gebruikt.
Wastafel afmetingen
Wastafels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, maar gemiddeld gezien hebben wastafels deze afmetingen: breedte 50 tot 90cm voor enkele wastafels en 90 tot 180cm voor dubbele wastafels, met een diepte van 45 tot 55cm. De montagehoogte ligt meestal tussen de 85 en 90cm.
Voor de plaatsruimte van een standaard enkele wastafel houden we in dit voorbeeld 80 x 50 cm aan. Voor de gebruiksruimte rekenen we gemiddeld: 80 x 70cm. In totaal heb je dus 80 x 120cm nodig voor een gemiddelde wastafel. Als je wastafel breder is heb je natuurlijk meer ruimte in de breedte nodig.
Kies je voor een badmeubel? Dan neem je die afmetingen mee. Houd hierbij rekening met de ruimte die de lades of deuren innemen tijdens het openen. Dit maakt de gebruiksruimte van een badmeubel groter.
Toilet afmetingen
Een toilet is doorgaans tussen de 36 en 40 cm breed en tussen de 60 en 70 cm in de lengte. Met een gemiddelde hoogte van 39cm. Omdat je ook wat ruimte nodig hebt om op de wc te kunnen zitten moet je minstens 60cm breed rekenen. Reken daarbij 50 cm op voor je benen en om voor de wc te kunnen staan (voor de staande plassers onder ons). Zo kom je uit op een plaatsruimte + gebruiksruimte van 60 x 120 cm voor een wc-pot.
Bad afmetingen
Voor een gemiddeld bad reken je 180 x 80 cm. Dit kan uiteraard afwijken als je een ander formaat bad koopt. Er zijn kleinere en grotere baden verkrijgbaar. Reken daar 120 x 70 cm gebruiksruimte bij op naast het bad om veilig uit bad te kunnen stappen en je te kunnen afdrogen en omkleden. De gebruiksruimte van het bad is deels te overlappen met die van de wastafel, toilet of douche.
Douche afmetingen
Voor de douche kun je de gemiddelde afmeting van 90 x 90 cm aanhouden. Maar ook douchebakken komen in verschillende afmetingen en vormen. Daarbij kun je ook voor een inloopdouche kiezen die een langere lengte heeft. Reken nog eens 90 x 90 cm voor het kunnen afdrogen en aankleden naast de douche.
Hulpmiddel badkamer afmetingen bepalen: 3D tekening
Wil je een beeld krijgen van hoe je badkamer eruit kan komen te zien en of alles past binnen de afmetingen? Gebruik dan onze online ontwerp tool!