De badkamer ventileren; hoe doe je dat?
De badkamer is een vochtige ruimte. Daarom is een goede ventilatie belangrijk. Zo voorkom je vreemde geuren, vochtproblemen, gladheid en condens. Het vocht kan naast je (houten) badkamermeubels ook je schilderwerk aantasten. Het vocht creëert een ideale plek voor schimmel. Maar hoe ventileer je je badkamer nou goed? Is een raam open zetten genoeg?
Waarom is de badkamer ventileren nodig?
Helaas is schimmel overal te vinden en niet geheel te voorkomen. Het is gelukkig wel mogelijk om de kans op schimmel te minimaliseren. Daarvoor is het belangrijk om schimmel zo min mogelijk kans te geven om te groeien. Schimmel groeit het liefst op vochtige plekken. Als je net gedoucht hebt of in bad hebt gezeten is de lucht van de badkamer vochtig en warm. Dé ideale omgeving voor schimmel. Daarom is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren en te zorgen dat de vochtige lucht niet te lang blijft hangen.
Een raam openzetten voor betere ventilatie van de badkamer?
We vallen maar meteen met de deur in huis: het raam openzetten in de badkamer biedt vaak de verkeerde ventilatie. Dit is natuurlijk goed nieuws voor alle mensen met een badkamer zonder raam. Wanneer het buiten kouder is dan binnen, komt er in plaats van warme lucht koude lucht naar binnen. Koude lucht neemt minder vocht op dan warme lucht en zo ontstaat er condens. Wat je juist wilt vermijden. Het is dus het beste om de badkamer warm te houden. Houd dat raam dus dicht na het douchen of badderen. Daarnaast ventileert een raam onvoldoende om schimmelvorming tegen te gaan. Het is dus echt nodig om een ventilatiesysteem in je badkamer te hebben die de vochtige lucht wegzuigt uit je badkamer.
Badkamerventilator
Plaats de ventilator op de muur waar het vochtprobleem het grootst is. Denk hierbij aan plekken als boven de douche of het bad. Een badkamerventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor je minder last krijgt van condens en schimmel geen kans krijgt. Wanneer je schimmelplekken behandelt zonder te kijken naar de badkamer ventilatie, komt de schimmel na verloop van tijd weer terug. En zo begin je weer opnieuw met de schimmelbestrijding. Met een goede ventilatie wordt vocht afgevoerd en frisse lucht in de badkamer gebracht. Zo zorg je voor een gezond badkamerklimaat en voor het behoud van jouw kostbare badkamerproducten.
Verschillende badkamerventilatoren
Nu je weet dat je badkamer ventilatie nodig hebt, kun je kiezen uit drie uitvoeringen; standaard, met timer en met een hygrostaat. Een standaard badkamerventilator kan alleen aan of uit en heeft verder geen andere opties. De badkamerventilator met een ingebouwde timer start zodra je gebruikmaakt van de badkamer, en loopt een aantal minuten door wanneer je de badkamer hebt verlaten. De aantal minuten kan worden ingesteld tussen de 5-15 minuten. De badkamerventilator met een hygrostaat is een luxere versie. Deze ventilator gaat automatisch aan als de luchtvochtigheid boven de ingestelde waarde komt. De ventilator blijft actief totdat de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt.
Een beter badkamermilieu begint bij jezelf
Naast ventileren zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om schimmelvorming tegen te gaan in de badkamer. Verlaat je badkamer bijvoorbeeld pas nadat je de tegelwanden, spiegels, bad– en douchewanden goed hebt gedroogd. Laat daarnaast geen natte handdoeken liggen en maak het ventilatiesysteem regelmatig schoon, zodat de ventilator zijn werk goed kan blijven doen.
Hoe herken je een slechte ventilatie in de badkamer?
Als de ventilatie in de badkamer niet op orde is zal de ruimte vaak vochtig zijn. Je kunt een slecht geventileerde badkamer makkelijk herkennen aan de volgende punten:
- Condens op de ramen
- De radiator is aangetast door roest
- Schimmel (zwarte plekken) op muren en/of plafond
- Vochtplekken op muren en/of plafond
- Verf- of stucwerk dat loslaat of gaat scheuren
- Een muffige lucht
Hoe verminder ik vochtoverlast en/of schimmel?
Er zijn naast ventileren ook nog manieren om kans op vochtoverlast en schimmel te verminderen in de badkamer. Schimmels houden niet van gladde oppervlakken, vandaar dat de meeste badkamers betegeld zijn. Je plafond betegelen is natuurlijk wel lastig, maar je zou kunnen overwegen een aluminium of kunststof plafond te nemen. Of gebruik schimmelwerende verf. Let wel op dat je plafond droog en vrij van schimmel is voordat je gaat schilderen, anders heeft het alsnog geen effect.
Daarnaast is een goede badkamerisolatie ook zeker aan te raden. Een goede isolatie zorgt ervoor dat er minder temperatuurverschil is tussen de lucht en de oppervlakte in kwestie, wat de kans op condens weer vermindert.
Wel en niet doen op gebied van ventilatie in je badkamer.
Doen:
- Vervang je douche- en badgarnituur regelmatig. Badborstels en sponzen blijven vaak langer vochtig en dit is dus een heerlijke plek voor schimmels.
- Was je badmat regelmatig. Doordat de badmat op vochtige tegels ligt kan hij aan de onderkant gaan schimmelen.
- Hang natte handdoeken of natte kleren uit of ruim ze op.
Niet doen:
- Het raam openzetten als het buiten kouder is.
- Vochtige spullen laten rondslingeren in de badkamer.
- Schimmel negeren. Heb je de eerste tekenen van schimmelvorming gespot? Negeer het niet! Schimmel kan zich namelijk snel vermenigvuldigen, waardoor het schimmelgebied steeds groter wordt.
Wat kost ventilatie in jouw badkamer?
De kosten van een ventilatiesysteem beginnen vanaf 20 euro en kunnen oplopen tot wel rond de 2400 euro. Natuurlijk ligt het eraan wat je zelf wilt, want er zijn namelijk ook prima tussenwegen. Wil je een gemakkelijk systeem waar je niet naar hoeft om te kijken of wil je zelf de controle behouden wanneer de ventilatie start of stopt? Iedere ventilator heeft zo zijn voordelen en bijkomende kosten. Neem een kijkje in het ruime assortiment van Sanitairwinkel en kies de ventilatie die bij jou past!