Planten in de badkamer - onze tips
Breng eenvoudig een warme sfeer naar je badkamer door deze aan te kleden met planten. Badkamerplanten passen in elke badkamerstijl en creëren sfeer in de ruimte. Maar niet zomaar elke plant is geschikt voor de badkamer. Lees verder om te weten te komen welke planten goed bestand zijn tegen vochtige lucht, warmte en die tegen wat minder licht kunnen. En op deze manier dus geschikt zijn voor de meeste badkamers!
De voordelen van planten in de badkamer
Badkamerplanten zorgen voor verschillende voordelen. Planten zorgen namelijk voor een ontspannen sfeer en laten de badkamer ogen als een thuisspa. Je begint je dag in de badkamer en sluit hem daar ook af, de badkamerplanten zorgen hierbij voor een gezellige sfeer. Een ander voordeel van planten in de badkamer is dat de badkamer vaak een vochtige ruimte is en dat veel planten daar ‘gelukkig’ van worden omdat ze oorspronkelijk uit een vochtige jungle komen. Bovendien zorgen badkamerplanten voor een betere luchtvochtigheid. En wanneer de luchtvochtigheid in balans is heb je minder kans op schimmel.
De ideale planten voor in de badkamer
Met al deze voordelen wil jij nu natuurlijk ook wel een plant in de badkamer. Dan moet je rekening houden met een aantal factoren. Niet elke plant is namelijk geschikt voor een plekje in de badkamer. De meeste tropische planten zullen het wel overleven in een badkamer met voldoende licht en met het juiste onderhoud. Tropische planten kunnen namelijk goed tegen een hoge luchtvochtigheid en hebben geen problemen met warme temperaturen. Dit is precies wat je nodig hebt in een ruimte die vaak vochtig wordt, zoals de badkamer na een douche of warm bad.
Het belangrijkste is dat je in ieder geval daglicht in je badkamer hebt, zonder daglicht kan namelijk geen enkele plant overleven. Wanneer je dus geen raam in de badkamer hebt kun je beter kiezen voor een kunstplant. Bij het kiezen van een plant voor in de badkamer is het belangrijk dat je rekening houdt met de plek van de planten ten opzichte van het raam. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid licht die jouw groene vriend nodig heeft.
Kangoeroevaren
Varens over het algemeen houden veel van vocht. Daarnaast staat deze kangoeroevaren graag in de schaduw. Hierdoor is hij goed geschikt voor de badkamer waar niet veel licht binnenkomt. Deze plant heeft wel regelmatig water nodig, de potaarde moet vochtig blijven. Vermijd water in het hart van de plant. En er moet regelmatig met een plantenspuit gespoten worden op de plant. Daarnaast is het slim om de plant af en toe voeding te geven. De kangoeroevaren kan in een mooie pot worden gezet, maar ook als een hangplant is hij erg leuk.
Venushaar
Oftewel de Adiantum raddianum ‘Fragrans’, die een eigen unieke look heeft. Deze plant houdt niet van zon, en is dus perfect wanneer er weinig licht de badkamer in komt. Daarnaast wil deze plant wel warmte en een hoge luchtvochtigheid. Dit is precies wat een ruimte zoals de badkamer te bieden heeft. Wel moet je deze plant regelmatig onderhouden met ontkalkt water op kamertemperatuur en is het niet de bedoeling dat je direct op de plant sproeit.
Aglaonema
De Aglaonema bevordert de luchtzuiverheid! Voor deze plant heb je niet per se veel licht nodig in de badkamer, hij staat namelijk het liefst in de halfschaduw. Daarnaast is deze plant makkelijk in onderhoud aangezien hij niet veel water nodig heeft. Wanneer de grond lichtvochtig tot droog is mag er water gegeven worden. Als daar een keer in de maand voeding bij zit, is de Aglaonema al helemaal voldaan. Bovendien is deze plant bestand tegen een hoge luchtvochtigheid en warmte. Perfect voor in de badkamer dus!
Sierasperge
De sierasperge heeft eigenlijk de perfecte eigenschappen voor een badkamerplant. De plant houdt van een lichte plek waar ook schaduw is. Daarnaast houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid. De plant heeft regelmatig water nodig, en wordt graag een keer per week ondergedompeld. Voorderest is hij gemakkelijk te onderhouden!
Lepelplant
Ook de lepelplant past perfect in de badkamer. De lepelplant heeft veel water, oftewel vocht nodig. De badkamer is dus de perfecte plek voor dit plantje. De lepelplant wil graag gematigd licht en hoeft zeker niet in de volle zon te staan. Daarnaast helpt de plant om de lucht te zuiveren. Hij doet het het beste bij temperaturen boven de 18 graden celsius. Als de grond niet nat aanvoelt kun je hem besproeien met een plantenspuit.
Sansevieria trifasciata
De Sansevieria, ook wel de vrouwentong genoemd, is een zeer sterke plant. Vandaar dat deze plant op elke plek wel kan groeien. Daarnaast helpt deze plant mee aan het verhogen van het zuurstofgehalte. Hij heeft maar weinig water nodig, in de zomer eens in de twee weken. En in de winter zelf maar een keer in de zes weken. De bloem die de Sansevieria kan geven, kan worden afgeknipt. Deze bloem is namelijk niet erg mooi en heeft niet de sierwaarde die je in de badkamer wilt hebben.
Planten die je beter niet in de badkamer neer kunt zetten
Daarnaast is het ook handig om te weten welke planten je beter niet in de badkamer kunt neerzetten. Tropische planten kunnen goed tegen een hoge luchtvochtigheid en waarderen dus een dampende badkamer. In tegenstelling tot cactussen, vetplanten en planten met behaarde bladeren. Deze planten kunnen namelijk niet tegen een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen ze zelfs gaan rotten. Deze planten kun je dus beter vermijden in de badkamer.
Tips om jouw badkamer planten te verzorgen
Een van de meest vervelende dingen die kunnen gebeuren in je interieur zijn planten die dor worden. Daarom is het belangrijk dat je jouw badkamerplanten goed onderhoudt. Dit zijn onze tips daarvoor.
WATER GEVEN
Een van de dingen die bijna alle planten nodig hebben is water. Het is van belang dat je jouw planten vaak genoeg, maar niet te vaak water geeft. Om te checken of de plant water nodig heeft kun je het beste even voelen of de potgrond nog vochtig is. Hiervoor kun je het beste je vinger in de aarde stoppen en als de grond niet aan je vinger plakt, dan weet je dat de potgrond niet meer vochtig is en dat je de plant water kunt geven.
Ook is het van belang dat je jouw planten niet te veel water geeft. Dit is namelijk één van de meest voorkomende redenen dat planten doodgaan. Te veel water kan namelijk zorgen voor wortelrot en de plant zal hierdoor verslappen en bladeren zullen verkleuren. Niet veel planten overleven wortelrot.
DAGLICHT
Ook is het van belang dat jouw plant de juiste hoeveelheid daglicht krijgt. Het is van belang dat je opzoekt hoeveel zonlicht jouw plant nodig heeft en dat je hem op basis hiervan op de juiste plek neerzet. Over het algemeen krijgen planten in de badkamer niet al te veel licht en is het verstandig om voor planten te kiezen die dat ook niet nodig hebben. Het is dan ook van belang dat je dit soort planten niet direct voor het raam zet. Heb je wel veel licht in de badkamer? Dan kun je voor veel meer planten kiezen.
SCHOONMAKEN
Het is ook belangrijk dat je jouw planten niet laat verstoffen. Planten vangen namelijk, net zoals andere dingen in jouw interieur, stof op. Deze stoflaag kan ervoor zorgen dat ze minder licht krijgen en dat poriën dichtslippen. Daarom is het aan te raden dat je jouw planten af en toe schoonmaakt met een stofdoek, of dat je hem afstoft met een kwastje. Het is even werk, maar je planten zullen er blij om zijn.
PLANTENVOEDING
Planten nemen ook mineralen op uit de potgrond. In de natuur raken deze mineralen eigenlijk nooit op, dankzij dieren die mineralen achterlaten of oude bladeren die verteren. Huisplanten hebben dit in hun kleine pot niet, maar je kunt dit wel nabootsen met kamerplantenvoeding. Met name in de lente en in de zomer, wanneer je planten het hardst groeien, hebben ze dit nodig.
Vraag advies in één van onze showrooms
Wil jij meer informatie over hoe je je badkamer leuk kan inrichten? Kom dan eens langs in één van onze showrooms en laat je inspireren door een van onze stylisten! Maak een afspraak als je zeker wilt weten dat een verkoopadviseur tijd voor je heeft.
Plantenhouders
Zoek je nog een mooie manier om je planten neer te zetten of op te hangen in je badkamer? Kijk dan eens bij onze plantenpotten en accessoires.