Zo maak je een mooie foto van de badkamer

Heb je een fijne nieuwe badkamer of toiletruimte in huis? Daar wil je natuurlijk een mooie foto van maken om te delen met vrienden, familie of met ons! Uiteraard maak je graag een goede foto, je hebt immers veel geïnvesteerd in je nieuwe badkamer. Dan is de ruimte deze inzet wel waard. Weet je niet zo goed hoe je de badkamer goed op de foto zet? Lees dan hieronder alle tips van fotograaf Marleen. Of je nu een uitgebreide spiegelreflexcamera hebt, of de foto met je telefoon gaat maken. Met deze tips kan iedereen een mooie foto maken!

Tips voor het maken van mooie interieurfoto's

1. Kleed de badkamer leuk aan voor de foto

In de badkamer heb je natuurlijk al snel wat kleine rommeltjes verzameld. Denk aan de was, de tandenborstel, handdoeken etc. Deze wil je liever niet voor eeuwig vastleggen. Ruim de badkamer dus goed op voordat je de foto maakt en zet de accessoires leuk neer. Vouw alle handdoeken op en doe alle laatjes dicht. Zet alle tandenborstels netjes weg. Haal alle shampoo en zeepflesjes even weg als je daar geen mooie alternatieven voor hebt. En doe de wc-bril dicht! Niemand is benieuwd naar de binnenkant van je nieuwe wc-pot ;).

Denk ook aan het wegpoetsen van vlekken op de spiegel, want die kunnen geaccentueerd worden op de foto. Je wilt ‘visuele rommel’ zo veel mogelijk vermijden, omdat die de foto druk maken. Maar ook afdoen aan het mooie wat je hebt neergezet in de badkamer. Dus zet desnoods alles wat je minder mooi vindt in de ruimte op de gang, zodat je badkamer voor even optimaal gestyled kan pronken.

Zo maak je goede interieurfoto's
Zo maak je goede interieurfoto's

2. Maak een foto van de badkamer bij daglicht

De beste foto’s van je interieur maak je bij daglicht op een bewolkte dag. Zo krijg je zacht licht in de ruimte waardoor alles er beter uitziet. Zorg voor zoveel mogelijk licht van buitenaf en zet dus alle raambekleding open en haal grote planten weg uit de vensterbank. Doe geen lampen aan als je goed daglicht hebt. Anders krijg je rare kleurverschillen op de foto. Neem de foto vervolgens niet tegen het licht in als dat mogelijk is. Vaak heeft de camera dan moeite met het correct belichten van de ruimte. Je kunt ook aangeven op je telefoon waar de camera het licht moet meten, zodat je iets meer controle hebt over eindresultaat.

Is je badkamer een donkere ruimte of heeft het geen raam? Zet dan alle lichten aan. Vermijd het gebruik van de flits, deze zal alles heel flets en ongezellig maken. Mocht je professioneel apparatuur bezitten, zet dan een extra studiolamp neer om de ruimte goed te belichten.

Zo maak je goede interieurfoto's
Zo maak je goede interieurfoto's

3. Denk aan compositie en perspectief

Voordat je een foto maakt bekijk je de ruimte goed vanuit verschillende hoeken en hoogtes. Waar ga je de focus op leggen met je foto? Misschien is het nodig dat je in de doucheruimte staat om een goede foto te maken. Dat maakt helemaal niet uit. Zorg er in ieder geval voor dat er in het midden van het beeld iets te zien is.

De beste foto’s van een ruimte maak je verder of recht van voren of vanuit de hoek van de kamer. Vaak zien dingen er recht van voren het mooist uit. Maak dus bijvoorbeeld een foto van je badmeubel recht van voren, vanaf een lager standpunt. Gebruik de lijnen van de muren om de foto recht uit te lijnen. Zo krijg je vaak de mooiste interieurfoto’s.

Kijk vanuit ooghoogte naar de badkamer en zak daarna door je knieën en kijk op ongeveer 1 meter hoogte naar de ruimte. Dit kan al een groot verschil maken in hoe de ruimte eruitziet. Welk standpunt vind je het mooist? Het liefst ga je niet lager dan 1 meter en hoger dan ooghoogte. De standpunten daarbuiten ogen al snel onnatuurlijk. Gebruik je een groothoeklens? (Ook aanwezig op veel smartphones.) Pas dan op met voorwerpen die dicht bij de lens staan. Deze kunnen sterk vervormd worden door de lens, wat er niet mooi uitziet.

Zo maak je goede interieurfoto's
Zo maak je goede interieurfoto's

4. Detailshots vs totaalshots

Het beste maak je een mix van foto’s waarin je de ruimte in zijn geheel vastlegt en foto’s waarin je details als kranen vastlegt. Deze foto’s vullen elkaar goed aan om de gehele ruimte goed vast te leggen. Voor een totaalshot gebruik je het liefst een groothoeklens, zodat je zo veel mogelijk op een foto kunt krijgen. Vaak hebben moderne smartphones deze optie ook en heb je daar niet per se een camera met extra lenzen voor nodig.

Hier geven wij een goed voorbeeld van een detail- en een totaalshot.

Zo maak je goede interieurfoto's
Zo maak je goede interieurfoto's

5. Denk aan de reflecties in de badkamer als je foto's maakt

In een badkamer zijn vaak veel spiegelende objecten. Zoals de spiegel, chromen kranen of de glazen douchewand. Let ook op deze reflecties! Als je jezelf erin terug ziet kun je beter een ander standpunt kiezen. Of misschien weerkaatst de douchewand net alle rommel die je dacht uit beeld te hebben gezet. Dan kun je beter tijdelijk alle spullen verder uit beeld wegzetten.

Zo maak je goede interieurfoto's
Zo maak je goede interieurfoto's

Technische pro-tips

Heb je een camera met uitgebreidere instellingsmogelijkheden? Dan volgen hier nog wat professionele tips voor jou!

Bracketing

Een badkamer heeft vaak veel schaduw en hooglichten in een kleine ruimte. Gebruik de bracketing functie van jouw camera als hij op een statief staat. Dan maakt hij drie foto's met drie verschillende belichtingen. Daarna kun je de foto samenvoegen in Photoshop tot een HDR foto zodat de shaduwen lichter zijn en de hooglichten donkerder. Daarnaast kun je een foto ook beter ietsjes onderbelichten (donkerder) dan overbelicht maken. Bij overbelichting zit er weinig informatie meer in de pixel. Als de foto is onderbelicht kun je makkelijker naar een 'normale' belichting bewerken in jouw favoriete fotobewerkingsprogramma. 

Sfeerbeeld

Gebruik een lagere diafragma bij sfeerbeelden (vaak zit ik tussen de 1.8 en 3.5), hierdoor krijg je meer scherpte-diepte. Mijn sluitertijd is nooit langzamer dan 1/125 om onscherpe foto's te voorkomen als ik uit de hand fotografeer. Daarnaast is het maken van sfeerbeeld heel persoonlijk. Zo vind ik het bijvoorbeeld het mooiste om het licht af te stemmen op het onderwerp wat je wilt fotograferen. 

Overall shots

Bij het fotograferen van een breed shot zet ik de camera op een statief met en diafragma van 5.4 of hoger. Om het beeld nóg scherper te krijgen zet ik de zelfontspanner van 2 seconden aan zodat de camera niet kan bewegen door mijn hand die op de knop drukt. De ISO waarden probeer ik altijd zo laag mogelijk te houden om ruis in het beeld te voorkomen. Het verschilt per camera hoe hoog je kunt gaan. Zelf probeer ik hem altijd tot max 600 en soms 1000 ISO te houden. Bij het bewerken van de foto's klik ik altijd het schuifje 'ruisreductie' en 'verscherpen' aan, maar pas wel op dat je blijft kijken naar de foto in hoeverre je deze kan schuiven. Vaak is een klein beetje al voldoende. 

Mooie badkamer foto

Extra tips voor professionele badkamer foto's

  • Schiet in RAW. Zo kun je in de nabewerking nog veel veranderen aan licht en kleur.
  • Gebruik een statief. Zo kun je de lens langer open laten staan en ben je minder afhankelijk van goed licht.
  • Gebruik de groothoeklens voor totaalshots van de badkamer.

Over de auteur(s)

Marleen van Marleen Serné
Fotograaf

Marleen weet met oog voor detail de prachtigste foto's te maken. Regelmatig gaat ze voor Sawiday op stap om de mooiste badkamers van klanten vast te leggen. Daarnaast is ze als fotograaf te vinden bij de meest bijzondere bruiloften en evenementen.