Badkamer indeling - Tips en voorbeelden

Ga je de badkamer verbouwen? Dan is het handig om eerst te kijken naar de indeling van de badkamer. Houd je alles op dezelfde plek? Of ga je liever voor een nieuwe indeling die voor jullie logischer is? Creëer je een badkamer op een nieuwe plek? Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij het indelen van de badkamer. In dit artikel helpen we je bij het vinden van de ideale badkamerindeling!

Voordat je aan de slag gaat met de indeling

Voordat je je helemaal op de indeling stort is het goed om eerst voorbeelden van badkamers te bekijken. Dit kan je een idee geven van de mogelijkheden én van wat je mooi vindt. Kijk bijvoorbeeld eens op onze pagina's met complete badkameropstellingen, badkamers bij onze klanten thuis en onze moodboards. Zo krijg je een idee van wat je mooi vindt en wat niet. Dit is de belangrijkste eerste stap bij het bepalen van de indeling van de badkamer.

Wensen bij de badkamerindeling

Als je eenmaal een idee hebt van de stijl is het natuurlijk ook belangrijk om je wensen op een rijtje te zetten. Wat moet er zéker in jouw badkamer komen; ga je voor een luxe inloopdouche, of heb je graag een bad om uren in te ontspannen. Kan je toe met één enkele wastafel of is het vaak dringen tijdens het spitsuur en zou voor jullie een dubbele wastafel of twee waskommen dé oplossing zijn? Heb je veel of weinig spullen die je in de badkamer wil opbergen?

Voor een lekker warme badkamer is het ook belangrijk rekening te houden met de verwarming. Kan er vloerverwarming aangelegd worden? Of moet je ook rekening houden met plaats voor een radiator? Als de wensen duidelijk zijn dan kun je gaan puzzelen om te zien hoe dit het beste in de ruimte past. Wij hebben een online tool waarmee je een 3D sfeerimpressie kan maken van de door jouw gekozen elementen in de ruimte. Dit geeft je al een beter idee van de (on)mogelijkheden bij het indelen van je badkamer.

Badkamer indelen

Kleine badkamer indeling

2m² - 5m²

Bij de indeling van een kleine badkamer zul je goed moeten letten op de beschikbare ruimte. Hierdoor is de kans groot dat je bij een kleine badkamer keuzes moeten maken. Wil je een luxe douche, of liever een mooi bad? Naast elkaar plaatsen zal in de meeste gevallen niet gaan, maar… wat is er wel mogelijk? Met flink puzzelen kun je vaak al een eind komen. Hieronder vind je wat voorbeelden van indelingen voor kleine badkamers.

Kleine badkamer indeling inloopdouche

Inloopdouche

In een kleine badkamer kun je heel goed een inloopdouche installeren. De wanden en deuren van glas nemen maar weinig ruimte in bij de indeling van de badkamer. Een douchebak is vaak niet eens nodig, want de tegelvloer met een ingebouwde goot kan dienstdoen als douchevloer. De (heldere) glazen wanden en de doorlopende tegelvloer zorgen er ook voor dat de ruimte toch groot lijkt, omdat er geen objecten in staan die het zicht blokkeren. Bovendien kan een inloopdouche precies op maat gemaakt worden, zodat deze in iedere kleine badkamer indeling past.

Door te kiezen voor een enkele waskom is er in deze badkamer ook nog ruimte voor het plaatsen van een toilet. Door te kiezen voor een hangtoilet met ingebouwd reservoir lijkt de ruimte ook groter, omdat deze minder massief zijn dan staande toiletten. De open ruimte onder het toilet zorgt voor een optisch groter grondoppervlak. En vereenvoudigt ook nog eens het dweilen van de vloer.

Kleine badkamer indelen douchebad

Douchen in bad

Maar als je echt een liefhebber van een warm bad bent, dan is het plaatsen van een bad in de indeling van een kleine badkamer ook zeker mogelijk. Baden zijn er in ongelofelijk veel maten. Er zijn ook hoekbaden, die de opstellingsmogelijkheden aanzienlijk vergroten. Als je een bad combineert met een badwand, kun je het bad ook prima gebruiken om in te douchen en heb je zelfs in een kleine badkamer toch alle comfort. Er zijn zelfs speciale douchebaden op de markt speciaal met dit doel. 

Om de ruimte niet te krap te maken is er, naast een smal bad, gekozen voor een ondiep badmeubel in combinatie met een spiegelkast. De spiegelkast zorgt voor extra opbergruimte. Als je geen ruimte hebt om lades of deuren open te maken kun je ook kiezen voor meerdere wastafelbladen of planken boven elkaar. Dan heb je toch het voordeel van opbergruimte in je badkamer, maar geen grote diepe meubels die ook nog open moeten kunnen.

Kleine badkamer indelen schuine wand

Badkamer met schuine wanden en plafonds indelen

Als je een schuin plafond in je badkamer hebt, dan is die ruimte daaronder niet verloren. Je kunt daar heel goed het bad onder plaatsen, of er een deel van het badmeubel onder laten weglopen. Zolang je maar zorgt dat de wasbak op het deel komt waar het meeste ruimte is, kun je daarnaast prima je tandenborstel en zeep onder het schuine dak plaatsen.

Door een hoekig bad te gebruiken kun je ook in een ruimte met schuine wanden toch een bad plaatsen. Er zijn allerlei varianten op de markt die zo zijn ontwikkeld dat ze in de meest uiteenlopende ruimten toch op een praktische manier kunnen worden geplaatst.

Daarnaast is er in deze badkamer indeling gekozen voor een vijfhoekige douchecabine van 80x80cm. Door de afgevlakte voorkant neemt de cabine minder plaats in beslag dan een standaard vierkante cabine. Maar door de bredere zijkanten is er toch nog voldoende bewegingsruimte om lekker te kunnen douchen. Omdat douchen in het bad onder een schuin dak niet gaat, is in deze badkamer indeling voor een aparte douchecabine gekozen.

Kleine ruimte groter laten lijken

Een kleine badkamer kun je optisch groter laten lijken door gebruik te maken van lichte tinten en door alles in één kleurstelling te houden. Te veel details en spullen in je badkamer maken de ruimte snel kleiner. Houdt het dus rustig en opgeruimd en kies voor één groot meubel in plaats van twee of meerdere kleine kasten. Dit laatste maakt het rommelig en vol. Een grote spiegel kan ook zorgen voor een ruimtelijk effect.

Als je voor langwerpige tegels kiest aan de muur, lijkt je badkamer langer. Horizontale strepen zorgen dus voor een ruimtelijk effect, houdt hierbij rekening met de kleur van de tegels en de voegen.

Advies nodig voor de badkamer?

Zijn er te veel keuzes om te maken en kom je er even niet meer uit? Dan kunnen onze verkoopadviseurs met je meedenken! Maak een afspraak en kom naar onze showroom voor een persoonlijk advies.

Maak een afspraak

Gemiddelde badkamer indeling

5m² - 9m²

De gemiddelde badkamer geeft je de optie om, als je de indeling slim aanpakt, een bad, een aparte douche én een toilet te installeren. Wil je al deze elementen in de ruimte laten passen, dan zijn er verschillende opstellingen waar je voor kunt kiezen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van hoe je een gemiddelde badkamer kunt indelen.

Gemiddelde badkamer indeling luxe douche

Luxe douchecabine

In een gemiddelde badkamer is er ruimte om een luxe douchecabine te installeren. Denk aan afmetingen van 90x90cm of groter. Een rechthoekige douchecabine staat vaak ook heel ruimtelijk en chique. Een inloopdouche is natuurlijk ook goed mogelijk, maar in een afgesloten ruimte houd je de warmte makkelijker vast en heb je minder last van spetters buiten de douche-zone. Waar je in een kleine badkamer vaak de ruimte niet hebt om de deur van een douchecabine te openen, kun je hier kiezen voor een brede openslaande deur.

In deze badkamer indeling is gekozen om het toilet achter een muurtje te plaatsen. Zo staat het toilet niet direct in het zicht en heb je meer privacy. Het plaatsen van een muur is mogelijk in deze ruimte omdat hij tamelijk langgerekt is. Zo voelt de badkamer niet direct hokkerig door de muur.

Gemiddelde badkamer indelen dubbele wastafel

Dubbele wastafel

Als je geen behoefte hebt aan een bad, is er meer plek over voor bijvoorbeeld een luxe badmeubel met een dubbele wastafel of twee waskommen. Je kunt alles dan vrij breed opstellen en dan heb je (met je gezin) alle ruimte om in de ochtendspits tanden te poetsen en je haren goed te doen.

Bij de doucheruimte is er gekozen voor het creëren van een nis. Door het plaatsen van een muur maak je samen met de dubbele openslaande deuren een ruime nis waar je in kan douchen. De muren geven meteen wat meer afscherming van de ruimte als je staat te douchen.

Gemiddelde badkamer indelen bad en douche

Bad en douche apart

Als je erg van een lekker warm bad houdt, maar niet van douchen in de badkuip, dan is deze opstelling misschien iets voor jou. Er is gekozen voor een bad dat tegen de wand geplaatst kan worden, zodat het zo efficient mogelijk geplaatst wordt. Daarnaast is er in deze badkamer indeling gekozen voor een smal badmeubel zodat er ook nog ruimte overblijft voor een fijne inloopdouche. Deze is uitgerust met een luxe regendouche met plafondarm en een losse handdouche.

Door het meubel tussen het bad en de douchewand te plaatsen geeft het meteen wat loopruimte en houd je voldoende plaats over om makkelijk in en uit bad te stappen en je buiten de doucheruimte af te drogen bijvoorbeeld. Hoewel er veel in de ruimte is geplaatst is er toch nog genoeg plaats om je te kunnen bewegen.

Grote badkamer indeling

9m² of meer

In een grote badkamer heb je natuurlijk alle plek om alles kwijt te kunnen. In een grote badkamer is het dan ook vooral de kunst om het geen grote, lege ruimte te laten worden. Een badkamer bestaat niet uit oneindig veel elementen die je er in kan zetten. Maar er zijn wel verschillende manieren om de ruimte mooi in te delen. Hieronder wat voorbeelden voor de indeling van een grote badkamer.

grote badkamer indeling vrijstaand bad

Vrijstaand bad

Waar we meestal gewend zijn om alle elementen in een badkamer tegen de muur te plaatsen, is dat in een grote badkamer niet nodig. Een vrijstaand bad doet het uitstekend in een grotere ruimte. Het straalt luxe uit en maakt de ruimte meteen heel sfeervol. Kies daarbij ook voor een vrijstaande badkraan om het helemaal af te maken. Zo krijg je nog meer mogelijkheden om je bad te plaatsen, denk aan midden in de ruimte, of zoals hier; diagonaal.

In een grote badkamer kan je makkelijk een breed badmeubel met een dubbele wasbak kwijt. Maar denk ook eens aan een mooi wastafelblad met daarop bijvoorbeeld twee waskommen. Dit kan een prachtig effect geven in de ruimte. In een grote badkamer heb je dan ook nog genoeg ruimte om ergens anders te zorgen voor voldoende opbergruimte door het plaatsen van bijvoorbeeld een aparte kolomkast, mocht daar behoefte aan zijn.

Grote badkamer indelen dubbele douche

Dubbele douche

Een grote inloopdouche staat natuurlijk ook prachtig in een grote badkamer. Houd er wel rekening mee dat als de doucheruimte té groot wordt, het ook lastiger is om de warmte daar vast te houden. In een douchecabine heb je dat probleem minder. Als je graag samen doucht, zou je zelfs kunnen overwegen om twee douchekoppen naast elkaar te plaatsen. Controleer wel of de waterdruk en de ketel voldoende zijn om twee regendouches tegelijk van warm water te kunnen voorzien.

Grote badkamer indelen wandjes

Scheidingswanden

Je kunt ook spelen met de ruimte door er scheidingswanden in te plaatsen om, bijvoorbeeld, het toilet aan het zicht te onttrekken en zo wat meer privacy te creëren. Of door de douche in een nis te bouwen, al dan niet afgesloten met een mooie douchedeur. In een grote ruimte kun je zo meerdere afgescheiden plekken creëren en de ruimte wat opbreken. En deze muur is multifunctioneel in te zetten. Zo kan een muurtje in de inloopdouche dienen als afbakening van de douche, maar ook als achterwand van een badmeubel. Ook kun je het muurtje gebruiken om een inbouwnis te plaatsen of je inbouwkranen. Ook kun je de gemetselde muur gebruiken om handdoekhaakjes of -rekken aan te bevestigen. Dit is bij een glazen wand natuurlijk een stuk lastiger. Houd wel goed rekening met de verlichting bij het indelen van de badkamer, dat het niet te donker wordt in de nisjes die zijn gemaakt.

Badkamer indeling plattegrond

Praktische zaken om rekening mee te houden bij de badkamer indeling

Er zijn veel praktische zaken waar je rekening mee moet houden bij de indeling van de badkamer. Denk hierbij aan:

  • Aansluitingen voor de badkamer: water, stroom en afvoer;
  • Omvang van de badkamer: bepaal de hoogte en breedte van de badkamer;
  • Deuren en eventuele ramen

Deze praktische zaken zullen voor een groot deel bepalen hoe je de badkamer het beste in kunt delen.

Voldoende ruimte overhouden bij het indelen van de badkamer

Ongeacht de grootte van de badkamer is het bij de indeling van de badkamer erg belangrijk dat je voldoende ruimte overhoudt om de badkamer goed te gebruiken. Zo moet je je makkelijk kunnen bewegen in de badkamer en moet er voldoende ruimte zijn om de deur te openen, je kleren aan en uit te doen en om jezelf af te drogen. Je kunt ruimte besparen door bijvoorbeeld te kiezen voor een hoge badkamerkast of een onderkast en spiegelkast respectievelijk onder en boven de wastafel te plaatsen.

Natte en droge ruimte in de badkamer

Bij het bepalen van de badkamer indeling is het goed om je badkamer in te delen in een natte en droge ruimte. Een natte ruimte is een gebied waarvan je verwacht dat de vloer nat zal worden. Dit wil je bij voorkeur scheiden van bijvoorbeeld de wastafel. Waar je liever geen natte voeten krijgt als je je tanden poetst.

Keuzes in producten

Dan zijn er nog een aantal belangrijke overwegingen die u moet maken en van invloed zullen zijn op de indeling van de badkamer:

  • Kiest u voor een bad, douche of een combinatie van beiden?
  • Bij keuze voor een bad: heeft u ruimte voor een vrijstaand bad of gaat de voorkeur uit naar een hoekbad?
  • Wilt u een toilet in de badkamer of in een aparte ruimte?
  • Welke spullen wilt u opbergen in de badkamer en hoeveel ruimte neemt dit in beslag?

Bezoek één van onze showrooms

Heb je vragen over de indeling van de badkamer? Neem contact met ons op! Onze deskundige verkopers helpen jou graag met het inrichten van de badkamer die volledig aansluit bij jouw wensen!

Bekijk dichtstbijzijnde showroom