Zo los je een tikkende verwarming op
De verwarming tikt. We kennen het geluid allemaal wel. Vaak is het getik niet schadelijk, maar het kan wel enorm storend zijn. Weet jouw verwarming dus van geen ophouden en tikt hij dag en nacht door? Gelukkig is er een oplossing om de tikkend verwarming op te lossen. Lees hier wat je eraan kunt doen.
Oorzaak van een tikkende verwarming
De cv-ketel zorgt voor warm water waarmee de centrale verwarming wordt opgewarmd. Wanneer de centrale verwarmingsketel aanslaat, stroomt het warme water door de buizen naar je verwarming toe. Vaak hoor je de verwarming tikken als de radiatoren en buizen worden opgewarmd. Dit komt doordat het metaal van de buizen uitzet door de warmte. Hierdoor kan het op sommige plekken gaan knellen en hoor je een tikkend geluid. Dit kan zijn op plekken waar de buizen met beugels zijn vastgezet, of waar de buizen door een te nauwe doorgang in plafond of muur gaan.
Oplossing voor een tikkende verwarming
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is dus belangrijk om je cv-ketel goed te onderhouden om een tikkende verwarming te voorkomen. Het ontluchten van de verwarming kan bijvoorbeeld al helpen tegen het tikken.
Heeft het ontluchten niets geholpen en tikt de verwarming nog steeds? Dan zijn er nog andere opties. Is je verwarming nieuw aangelegd? Dan is er een fout gemaakt door de cv-installateur. Een nieuw aangelegde verwarming hoort namelijk niet te tikken. Laat diegene dan ook het probleem verhelpen. Heb je een verouderde installatie? Dan zijn er verschillende manieren om het getik te laten stoppen, afhankelijk van de situatie.
Onze radiatoren
Benieuwd naar ons aanbod radiatoren? In ons assortiment vind je een groot assortiment radiatoren. Met een ruime keus aan paneelradiatoren, designradiatoren, handdoekradiatoren, elektrische radiatoren en infrarood panelen
Tik in de verwarming opsporen
Je kunt als eerste beginnen met het opsporen van de tik. Dit zal onnodig werk in de latere stappen voorkomen. Zo spoor je de tik in je verwarming op:
- Koel alle radiatoren en buizen in huis af. Draai alle radiatoren dicht en zet de thermostaat op nul.
- Zet de thermostaat na het afkoelen van de buizen en radiatoren op 25 graden.
- Draai een voor een de radiatoren open tot je het tikken hoort. Ga per standpijp te werk. Start bij de radiator die het dichtst bij de ketel is geplaatst en werk zo langzaam alles af.
Dit kun je doen als de verwarming tikt
Tik gevonden? Dan kun je de volgende dingen proberen om voor eens en altijd af te rekenen met het getik:
- Draai de steunen die de buizen begeleiden iets losser. Hiermee geef je de buizen meer ruimte om uit te zetten;
- Voorzie de steunen van een stukje rubber (bijvoorbeeld oude fietsband);
- Maak alle leidingen vrij. Ga bijvoorbeeld met een schroevendraaier langs de leidingen die tikken. Doe dit bij de doorgangen in de wanden en het plafond. Ziet deze doorgang er erg nauw uit? Probeer dan om de doorgang iets wijder te maken. Maar doe dit erg voorzichtig! Je wilt natuurlijk niet eindigen met grote gaten.
- Stel de ketel anders in zodat de cv-ketel minder snel opwarmt. Door geleidelijk opwarmen wennen de buizen beter en dit kan het wringen van leidingen voorkomen. Nadeel is dat je huis minder snel warm wordt.