Lekkende kraan? Met onze tips los je dat eenvoudig op

Heb je de kraan goed dichtgedraaid maar blijven er toch druppels in de wasbak vallen? Of erger nog, blijft er voortdurend een kleine waterstraal lopen? Dan kunnen we concluderen dat je te maken hebt met een lekkende kraan. Zonde, op deze manier gaat er namelijk veel water verloren. Als de kraan lange tijd lekt ga je dit uiteindelijk ook terugzien op de waterrekening. Daarom is het belangrijk om snel een oplossing te vinden. Wij helpen graag daarbij.

Wat is de oorzaak van een lekkende kraan?

Voordat we gaan kijken naar de oplossing voor een lekkende kraan, is het goed om eerst de oorzaak te achterhalen. Het kan zijn dat er onderdelen in de kraan kapot of versleten zijn. Dit is vaak het geval bij kranen die zijn uitgerust met een kraanleertje. Een andere veel voorkomende oorzaak van een lekkende kraan is kalkaanslag. 

Lekkende kraan repareren

Keramische schijven of kraanleertjes

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk om te kijken met welk soort kraan je te maken hebt. Kan de kraan geopend worden in één beweging, dan is er sprake van een kraan die werkt met keramische schijven. Wanneer je meerdere keren moet draaien om de kraan te openen, dan heb je te maken met een kraan die werkt met kraanleertjes. 

Kraanleertje vervangen

Stap 1:

Voordat je gaat sleutelen aan de kraan is het noodzakelijk dat je de watertoevoer afsluit. Als je dit vergeet en je schroeft de kraan los kan het wel eens een natte boel worden. Zodra watertoevoer is afgesloten laat je eerst het resterende water weglopen alvorens je de kraan opent.

Stap 2:

Je opent nu de kraan door de knoppen los te draaien of los te trekken. Bij sommige kranen zit er ook nog een schroef onder het gekleurde dopje. Na het openen van de kraan kun je de sierhuls losdraaien en het binnenwerk uit de kraan halen met een steeksleutel. Gebruik altijd een dunne doek ter bescherming van het oppervlak op het moment dat je met een tang gaat draaien aan de buitenzijde van de kraan.

Stap 3:

Wanneer je het binnenwerk hebt gedemonteerd vind je aan de onderkant het kraanleertje. Vaak moet je nog een schroefje losdraaien om het leertje los te maken. Wanneer het kraanleertje alleen maar vuil is, volstaat vaak het reinigen ervan. Mocht het kraanleertje poreus of beschadigd zijn kun je er beter voor kiezen om het leertje te vervangen. Als je vooraf niet precies weet welke maat kraanleertje je nodig hebt, dan is het aan te raden om een assortimentsdoos aan te schaffen. In dit geval heb je alle maten in huis en weet je zeker dat je de klus in één keer kunt afmaken.

 

Stap 4:

Verwijder alle kalkaanslag op de verschillende onderdelen van de kraan door middel van ontkalkingsmiddel of schoonmaakazijn. Bij gebruik van schoonmaakazijn is het nodig om de onderdelen een aantal uren te laten weken in het schoonmaakazijn voor een goed resultaat. Monteer na het reinigen het nieuwe kraanleertje.

Stap 5:

Nu je de kraan hebt gedemonteerd kan het verstandig zijn om meteen ook de fiberring te vervangen. Deze ring kun je terugvinden tussen het kraanhuis en het binnenwerk.

Stap 6:

Na het plaatsen van het nieuwe kraanleertje en het verwijderen van kalkaanslag kan de kraan weer in elkaar gezet worden. Hierna kun je de hoofdkraan weer openen en controleren of de kraan niet meer lekt.

Lekkende kraan met keramische schijven

Keramische schijven, ook wel een cartouche genoemd, zullen minder vaak de oorzaak van een lekkende kraan zijn dan een versleten rubber. In veel gevallen is het kalkvrij maken van een cartouche al voldoende om het probeem te verhelpen. Cartouches zelf slijten veel minder snel en zullen dan ook veel minder snel in zijn geheel vervangen moeten worden.

Advies lekkende kraan cartouche vervangen

Cartouche controleren

Stap 1:

Sluit eerst de watertoevoer af. Mocht er geen stopkraan zijn gemonteerd is het nodig om de hoofdkraan dicht te zetten.

Stap 2:

Je opent nu de kraan door de knoppen los te draaien of los te trekken. Bij sommige kranen zit er ook nog een schroef onder het gekleurde dopje. Na het openen van de kraan kun je de sierhuls losdraaien en het binnenwerk uit de kraan halen met een steeksleutel. 

Stap 3:

Je kun nu de cartouche eruit halen en vervolgens het binnenwerk goed reinigen. De cartouche kun je ontdoen van kalkaanslag door deze te laten weken in een bakje azijn. Na een aantal uur weken is het zaak om alles goed af te spoelen voordat je de cartouche terugplaatst.

 

Stap 4:

Hierna kun je de cartouche terugplaatsen. Let hierbij goed op de nok van de cartouche op de juiste manier wordt gepositioneerd. Hierna kun je de kraan weer in elkaar zetten en de hoofdkraan openen. Kijk nu of het probleem is opgelost. 

Stap 5:

Als het probleem nu niet is opgelost, is het noodzakelijk om de cartouche in zijn geheel te vervangen. Let hierbij op dat je exact hetzelfde type cartouche besteld. Cartouches verschillen namelijk per fabrikant, maar ook per kraan. 

Lekkende kraan vervangen

Dacht je al een tijdje: de kraan is wel toe aan vervanging en is hij nu gaan lekken? Dan is dit een goed moment om een geheel nieuwe kraan te kopen. Dat scheelt een hoop werk en geeft de mogelijkheid om een nieuw design te kiezen. Bekijk het assortiment kranen en bestel direct een nieuwe! Wil je de verschillende mogelijkheden op gebied van kranen liever met eigen ogen bekijken? Kom dan gerust eens langs bij één van onze showrooms.

Bekijk alle kranen